Liten fredsprisfavoritt med store ambisjoner

- Det å få fredsprisen vil hjelpe saken min. Men mitt egentlige mål er fred og utdanning til alle barn, sier 16-åringen som kan bli historiens yngste fredsprisvinner.

MODIG: For ett år siden ble Malala Yousafzai (16) verdenskjent da hun ble skutt i hodet av Taliban fordi hun engasjerte seg i kampen for at jenter må få utdannelse. Foto: AFP/Paul Ellis.
MODIG: For ett år siden ble Malala Yousafzai (16) verdenskjent da hun ble skutt i hodet av Taliban fordi hun engasjerte seg i kampen for at jenter må få utdannelse. Foto: AFP/Paul Ellis.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT utdyper pakistanske Malala Yousafzai noe hun tidligere har sagt; at hun ikke har fortjent en fredspris.

- Det er virkelig store personligheter som har fått prisen tidligere. Martin Luther King, Nelson Mandela, Desmond Tutu og Mor Teresa. Om jeg skulle vinne prisen, er det en mulighet, men også et stort ansvar, sier 16-åringen.

Denne uken er hun Malala i New York for å lansere boken «I am Malala». Det er ett år siden hun ble skutt i hodet av en Taliban-opprører.

Husker lite Mannen klatret opp i den lille skolebussen og rettet en pistol mot hodet hennes. Selv husker hun nesten ingenting fra den dagen.

- Da vi satte oss i bussen, forsøkte jeg oppmuntre vennen min med å si at det nok gikk bra på historieprøven vi nettopp hadde hatt. Vi startet på en tur jeg trodde skulle bringe oss hjem. Sju dager senere våknet jeg i Birmingham, sier Malala til nyhetsbyrået.

Utdanning til Taliban I et intervju med John Stewart på Daily Show onsdag ble 16-åringen spurt om hvordan hun før drapsforsøket reagerte da hun hørte ryktene om at Taliban ønsket henne død. Svaret gjorde et tydelig inntrykk på den kjente programlederen:

- Jeg sa til meg selv: Om han kommer, hva gjør jeg da? Ta en sko, Malala. Og slå ham med den. Men om jeg slår en fra Taliban, er det ingen forskjell på dem og meg. Jeg ville fortelle ham hvor viktig utdanning er, og at jeg også ønsker utdanning for hans barn. Etter det å ha fortalt ham dette, ville jeg sagt: Gjør hva du vil.

Historiens yngste fredsprisvinner? Malala har det siste året gått gjennom en vanskelig rehabilitering. Hun er fortsatt delvis lammet i ansiktet. Selv om hun sier hun har «fått smilet tilbake».

Oppmerksomheten rundt den pakistanske jenta er enorm. I september talte hun fra FNs talerstol, og på fredag kan hun bli historiens yngste fredsprisvinner.

På spørsmål fra nyhetsbyrået om hvordan det siste årets oppmerksomhet har forandret henne, svarer hun:

- Det korte svaret er at nå må jeg være en svært dyktig jente.

(NTB)