Liten hjelp i honnørord

HAUGESUND (Dagbladet): Høyres landsmøte fant trøst i Jan Petersens operaglede og i at han talte om verdier, ikke om skattesatser eller politiske fiender. Men i den politiske hverdag er det liten hjelp i å huske på de ideologiske honnørord fra hotell Rica Maritim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en lettet og lett oppløftet samling delegater som tumlet ut på brygga i Smedasundet etter første dag av Høyres landsmøte. Stemningen på «Get together»-party i sjøhuset Høvleriet, rundt Haugesunds kafébord og på nachspielene var god fredag kveld. For det var ikke bare hos Jan Petersen nervøsiteten hadde sluppet taket. Landsmøtet trakk et lettelsens sukk over at partilederen hadde framstått med pågangsmot og hadde løftet blikket og minnet dem om Høyres mål.

  • Det er en takknemlig oppgave å trøste den som ligger nede. Det krever langt mer å hjelpe noen på beina igjen. Landsmøtets andre dag ble en påminning om at Høyre trenger mer enn honnørord som valgfrihet, åpenhet, entreprenørånd, toleranse og kultur for å få gjennomslag i den politiske debatten og vinne velgerne tilbake. Det var ikke bare de som kjente nachspielenes eller landsmøtesalens tunge luft i hodet som hadde problemer med å følge Jan Petersens svar i Lederens spørretime lørdag. Det var tydelig at Petersen tenkte mens han snakket. Ble han spurt om enten eller, svarte han både og. Da han var ferdig med å svare, hadde du nesten glemt hva han ble spurt om. Og syntes Petersen spørsmålet var for vanskelig, svarte partilederen som privatperson. Jeg kan ikke tenke meg at han ville overbevist en eneste ny velger i løpet av sin spørretime, om slike haugesundere hadde sittet på tilhørerbenken.
  • I likhet med sin leder er Høyres tillitsvalgte usikre på hvordan de skal håndtere den aktuelle politiske debatten og usikre på partiets standpunkter. I debatten om det kommunalpolitiske manifestet - som er landsmøtets viktigste sak - vil én fløy gå langt i liberalistisk retning ved å innføre bindende, kommunale folkeavstemninger, direkte valg på ordfører og full frihet til å bestemme størrelsen på kommuneskatten. Mens andre advarer mot å legge så stor vekt på valgfriheten som verdi, og tar til orde for å styrke Høyres sosialpolitiske engasjement.
  • På tross av at Høyre er blitt et mindre parti, er det en sosialt sammensatt forsamling som fyller kongressalen i Haugesund, og det synes på delegatene. Her er dongeri- og dresskledde, blazer og busserull. Ja, selv et palestinaskjerf henger om halsen på en Unge Høyre-delegat. Og perlene som Jan Petersen talte så varmt om, henger ikke lenger om halsen på Høyre-damene. Men her er ikke en eneste innvandrer blant de 281 delegatene. Et dårlig tegn for et parti som skal meisle ut nye svar på Norges framtidige utfordringer.
  • Da Jan Petersen ble valgt som partileder for fire år siden, sa han at det skulle bli en fantastisk jobb å bringe Høyre tilbake som den dominerende utfordreren til Arbeiderpartiet. Under landsmøtet for ett år siden satte han tre mål for partiet: Høyre skulle tilbake til 20 prosent i oppslutning, igjen bli Norges nest største parti og ha stortingsrepresentanter fra alle fylker. Ingen av målene ble nådd, tvert imot har partiets utvikling gått motsatt vei.
  • Under andre omstendigheter ville en partileder måttet ta sin hatt og gå med et slikt regnskap å vise til. Men Høyres problem er ikke bare at andre partier har stjålet dets klær, det er heller ingen lederemner som vil ha Høyres klær på. De største talentene har forlatt sine toppverv i partiet til fordel for grønnere gressganger i forsikringsbransjen, bankvesenet og NHO. Den ene nye nestlederen som velges søndag har ingen utenfor Agder-fylkene hørt om, den andre var egentlig tiltenkt rollen som fritenker og er i den alderen da partiledere pleier å overlate roret til yngre krefter. Dessuten har Høyre smertelig erfaring for at det ikke løser partiets problemer å bytte leder.
  • Derfor slutter Høyres landsmøte opp om Jan Petersen, gleder seg over at han viser vilje til å tenke nytt, og tolererer at han strever med å stake ut kursen. Om Høyre lykkes i å vokse seg større igjen, avhenger ikke bare av partiets kurs og Petersens innsats, men også av hvordan det går med Kjell Magne Bondeviks regjering.