Liten lyst til forlik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg er kisteglad for resultatet i kommunevalget. Han kaller det et godt grunnlag og sier han tror at nedturen for partiet er over. Det vil vise seg. De tunge trender i samfunnsutviklingen går ikke partienes vei i sin alminnelighet. Det er ikke innlysende at Arbeiderpartiet skal være best i å tilpasse seg en ny tid. Valgdagsmålingen ved kommunevalget viser for eksempel at høyrevinden blant ungdommen ikke er blitt svakere.
  • Men et historisk sett elendig valg for Arbeiderpartiet på 27,5 prosent er godt nok til å gi Stoltenberg og den øvrige partiledelsen arbeidsro fram mot stortingsvalget i 2005. Da håper Ap-lederen at en samlet venstreside, der Arbeiderpartiet fortsatt er større enn SV, skal gjøre det så godt at det blir fristende også for Kristelig Folkeparti å skifte side. Gjerne også Venstre. Etter landsstyremøtet i partiet understreket Stoltenberg for n-te gang at et forlik med Høyre i dagens situasjon, der Fremskrittspartiet er blitt så stort, betyr at sentrum får Carl I. Hagen med på kjøpet.
  • Det tydeligste signalet fra Stoltenberg etter at landsstyret hadde drøftet partiets pris for et budsjettforlik med regjeringen i høst, er at han helst vil unngå det. Et budsjettforlik nå vil passe dårlig inn i partiets strategi fram mot stortingsvalget. Dette er forklaringen på at Stoltenberg stiller opp slike høye hindre som at regjeringen i tilfelle forlik med Ap må legge bort sentrale mål i Sem-erklæringen. Stoltenberg vil ikke være det han kaller «rundingsbøye» for Sem-erklæringens mål om totale skattelettelser på 30 milliarder kroner i stortingsperioden. Stoltenberg garderer seg mot at neste år blir et slags mellomår før regjeringen kommer med ei valgkamppakke med lettelser i personbeskatningen i budsjettet for 2005.
  • Det er også en gardering når Ap-lederen sier at et brudd mellom Fremskrittspartiet og regjeringen i høst vil være femte gang siden den andre verdenskrigen at et borgerlig flertall i Stortinget viser seg ikke å være regjeringsdyktig. Stoltenberg har verken lyst på regjeringsmakt nå eller budsjettforlik. Men også han har en pris. Om Bondevik får lov av Foss.