Liten nedgang i antall asylsøkere

Somaliere, afghanere og eritreere utgjør de største gruppene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har 2.077 personer søkt asyl i Norge. Det er en nedgang på 3 prosent fra samme periode i fjor.

I mars søkte 654 personer om asyl i Norge. Det er 12 flere asylsøkere enn i februar, men hele 127 færre enn i januar, da 781 personer søkte om asyl i Norge, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Somaliere, afghanere og eritreere utgjør de største gruppene av asylsøkere. Hittil i år har det kommet 484 asylsøkere til Norge fra Somalia, og dette utgjør en økning på 18 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I de andre asylsøkergruppene har det vært nedgang i søkertallene sammenlignet med de tre første månedene i 2011. Hittil i år har det kommet 169 asylsøkere fra Eritrea, og dette er en nedgang på 40 prosent. 225 personer fra Afghanistan har søkt om asyl i Norge hittil i år, og det utgjør en nedgang på 3 prosent.

Hviterussere I årets to første måneder kom 75 hviterussiske asylsøkere til Norge. Til sammenligning kom kun én asylsøker fra Hviterussland i samme periode i fjor.

I februar konkluderte UDI og Politiets utlendingsenhet med at mange hviterussiske asylsøkere utnyttet ordningen med frivillig retur, og UDI besluttet derfor midlertidig å stoppe returstøtten til denne gruppen. Etter dette, gikk antall asylsøkere fra Hviterussland i mars ned til 15.

- Dette viser at samarbeidet med politiet fungerer godt og at våre felles tiltak har effekt, sier fungerende UDI-direktør Frode Forfang.

Enslige, mindreårige Også antall enslige, mindreårige asylsøkere har blitt redusert i årets tre første måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Afghanere utgjør her den største gruppen, og i januar, februar og mars i år kom det totalt 98 enslige, mindreårige afghanske asylsøkere til Norge. Dette er en nedgang på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Fra Somalia har det hittil i år kommet 25 enslige, mindreårige asylsøkere, og dette er en nedgang på 14 prosent. Det tilsvarende tallet for asylsøkere fra Eritrea er 12, en nedgang fra 17 personer i samme periode i fjor.

(NTB)