Liten plass til mystiske personer

Sorenskriver Trond Våpenstad virker skeptisk til å slippe forbipasserende biler med ukjent last inn i den saken han administrerer, skriver Dagbladets kommentator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERONICA ORDERUDS forsvarer fikk ingen positive signaler tilbake fra retten i går, da han under utspørringen av sin klient for alvor begynte på sin planlagte introduksjon av mystiske og ukjente gjerningsmenn i Orderud-saken. Veronica Orderud fortalte at hun og ektemannen Per har sett mystiske biler ved kårboligen der Kristian og Marie Orderud ble drept sammen med sin datter Anne Orderud Paust i pinsen i fjor.

«Den første bilen hadde en merkelig oppførsel. Den kjørte inn og bare rygget tilbake uten at noen kom ut av bilen,» sa Veronica Orderud under utspørringen fra Frode Sulland.

I sin forklaring fortalte Per Orderud at han overrasket en annen bil på mystisk ferd da han kom kjørende over en bakkekam i traktoren sin.

Rekognosering med ondt i sinne er signalet til retten fra disse observasjonene som ikke lar seg verifisere eller utdype ut over ekteparets forklaringer.

Rett og slett mulige trippelmordere i ukjente biler.

FORSVARER SULLAND sørget for å få fram at politiet ikke hadde interessert seg noe mer for disse bilene etter at Veronica fortalte om dem i et avhør 7. juni i 1999.

I løpet av sin utspørring av klienten hentet Frode Sulland på denne måten fram de første byggesteinene til den framstillingen som han ser ut til å ville stille opp for retten i konkurranse med aktoratets og tiltalens beskrivelse av drapene i kårboligen.

Det første skritt var å nyansere rettens bilde av Veronica som en frustrert, ung kvinne som kunne ha motiv fordi hun ønsket seg en mindre stri mann med mer struktur og handlekraft, og svigerforeldrene dit pepperen gror og enda lenger. Tirsdagens harde utfall mot Kristian Magnus Orderud i Veronicas dagbok, ble nyansert med noen vendinger der dagbokskriveren var atskillig lysere til sinns. Og av en svigerdatter som gikk hyppig på sykebesøk under den vrange svigerfarens alvorlige sykeleie. Men også under utfyllingen av aktoratets utspørring på områder der Veronica har dårlige svar og mange beklagelser å komme med, risset Sullands turnering av klienten opp et bilde av en sympatisk, ung kvinne som hadde klart seg godt til tross for usikkerhet og turbulens i familien og nærmiljøet.

FORHOLDET MELLOM de tre myrdede og den tidligere familien til Annes avdøde ektemann Per Paust skal åpenbart også bygges opp som en usikkerhetsfaktor og delvis konkurrent til virkeligheten som påtalemakten, etter en viss nøling, har brakt inn for domstolen ved å reise drapstiltale mot ekteparet Orderud.

Ingen av Orderud-forsvarerne verken vil eller kan bevise noe som helst om andre mennesker enn de som er deres klienter. Men advokatene vil forsøke å skape berettiget tvil ved aktoratets framstilling, slik at retten må frifinne de fire som nå er tiltalt.

Veronica Orderud sa i går at attentatene med dynamitt og gass mot Per Paust og Anne Orderud Paust i 1998 ikke nødvendigvis var knyttet til parets jobber i Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet, men kunne ha noe med Anne som privatperson å gjøre. Altså at noen var ute etter henne.

I DAG MÅ SULLAND VINNE et viktig slag for denne forsvarersstrategien. Sorenskriver Trond Våpenstad har tillyst et møte med partene der han vil diskutere sakens framdrift og bevistemaene knyttet til den antakelig altfor lange vitnelista. Signalene fra Våpenstad hittil tyder på at han ikke vil slippe Sulland langt utenfor sakens rammer, slik de defineres av tiltalen.

De mystiske bilene som ekteparet Orderud har sett, kunne jo for eksempel ganske enkelt være folk som lette etter et sted å lufte bikkjene sine, lanserte sorenskriveren som alternativ til ekteparets Orderuds mistanke om tjuver og ugjerningsmenn på rekognosering.

Slik mer enn antydet rettens administrator at han vil kreve mer relevans enn det som ligger i en observasjon av en forbipasserende bil, før det fortjener rettens oppmerksomhet.

Trolig avskjærer sorenskriveren all bevisførsel som ikke kan knyttes direkte til de fire tiltalte, med henvisning til at retten er fullt ut i stand til å vurdere om aktoratet klarer å bevise de tiltaltes medvirkning eller ikke, uten å kaste bort tid på andre skygger som farer forbi i natta.

ANDRE DAG av Veronica Orderuds forklaring etablerte Orderud-saken i den marsjfart den antakelig stort sett vil holde gjennom de neste to månedene.

Selskapet på Orderud lille julaften er allerede etter de to første forklaringene snudd og vendt på så mange ganger at rettens medlemmer til enhver tid kan se bordplasseringen klart for seg. Det er også hensikten. Alle relevante opplysninger skal endevendes.

Og i dag kommer Kristin Kirkemo Haukelands versjon, først under aktors eksaminasjon, deretter forsvarer Tor Kjærviks, før turen kommer til Frode Sulland og Cato Schiøtz som vil vise seg fra sin pågående side.

Stadig om juleselskapet, gårdstvisten og de andre temaene som sakens aktører gradvis får vite mye mer om enn de noen gang har ønsket seg. Det er også en del av den store rettssakens karakter.