Liten respekt for røykeloven

Røykeloven brytes hver dag. Ni måneder etter at forskriftene trådte i kraft ser det ut til at få bryr seg om loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye røykeforskriftene brytes over hele landet. Puber og nattklubber i de store byene er verst. Flere av utestedene gir blaffen i forskriftene og avventer utviklingen. Hovedårsaken er kostbare ventilasjonsanlegg og stor usikkerhet om hvordan nikotininnholdet i luften kan måles, skriver Aftenposten.

Lav prioritet

Sosial- og helsedepartementet ber nå Statens tobakksskaderåd om å evaluere tilsynsmyndighetenes oppfølging av røykeforskriftene.

- Vi har fått signaler fra enkelte kommuner om at de slett ikke prioriterer røykeloven, sier Rune V. Bråthen. Han er førstekonsulent ved forebyggings- og rehabiliteringsavdelingen i Sosial- og helsedepartementet.

- Det er naturlig å se på på behovet for ytterligere tiltak. Disse kan rettes mot kommunene, som i lov er tillagt en tilsynsoppgave. Et annet alternativ kan være å se nærmere på selve forskriftene, om disse bør forandres på en eller annen måte. Men før vi gjør noe som helst, må vi avvente en rapport fra Statens tobakksskaderåd, sier Bråthen.

Ingenting skjer

- Så lenge ingen aksjonerer ovenfor bevertningssteder som bryter loven, er dette kun å betrakte som en papirbestemmelse, sier generalsekretær Arne Heimdal i Norges Astma- og Allergiforbund. Heimdal er nedslått, og mener at forholdene på mange utesteder stort sett er slik de var før den nye forskriften trådte i kraft.