- Liten sjanse for å finne overlevende

Bergingsaksjonen i Minneapolis gjenopptas ved dagslys. Flere biler trolig under vann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er natt i Minneapolis, og katastrofeområdet rundt broa over Mississippi er mørklagt. Ved soloppgang gjenopptas arbeidet med å finne omkomne i elva der byens mest trafikkerte bro kollapset i natt norsk tid

MSNBC melder at operasjonen ikke lenger dreier seg om å finne overlevende, men å finne døde. Redningsarbeidet ble avsluttet klokka ett om natta lokal tid.

Myndighetene forventer fortsatt å finne mange flere døde når bergingsarbeidet gjenopptas når dagslyset er tilbake.

– Sjansen for å finne flere overlevende er ganske liten, sier Jim Clack, sjef for brannvesenet i Minneapolis, ifølge MSNBC.

Samtidig er det for farlig å fortsette arbeidet rundt broa i løpet av natten, sier Rick Stanek, sheriff i Hennepin County, til nyhetsbyrået AP.

– Det er mørkt, og det er ikke trygt med det som er i vannet nå av betong og lignende, sier Stanek.

Fremdeles biler i vannet

Det er fremdeles meldt om 20 savnede personer. Om lag det samme antallet familier er i natt samlet på et senter for pårørende. En av de savnede skal være en bygningsarbeider som holdt på med vedlikeholdsarbeid på broa.

KOLLAPSET: Den svært trafikkerte broa ble delt opp i tre deler. Det er foreløpig ikke klart hva som er årsaken til ulykken. Foto: Marie Park Foss/EPA/Scanpix
KOLLAPSET: Den svært trafikkerte broa ble delt opp i tre deler. Det er foreløpig ikke klart hva som er årsaken til ulykken. Foto: Marie Park Foss/EPA/Scanpix Vis mer

Redningsarbeiderne har allerede gjennomsøkt om lag 50 biler.

– Vi tror det er flere biler som ligger i vannet, som vi ikke kan se enda, sier Clack.

Av de 60 personene som er sendt til sykehus, er det 10 barn. Minst seks personer skal være alvorlig skadet, mens de fleste skal ha fått slagskader etter bremsing og kollidering.

Fant kollapsfare

Det ble gjort reparasjonsarbeid på broa, men det er fremdeles uklart om det har noe med selve kollapsen å gjøre. Et vitne har fortalt MSNBC at han hørte et smell rett før kollapset. Ifølge trafikkmyndigheter skal det ha blitt gjort arbeid med betongdekket på broa, og på gjerdene og trafikklysene. Det er også blitt sagt at det dreier seg om asfalteringsarbeid.

Broa har blitt inspisert i 2005 og 2006, uten at det ble funnet noen problemer. En evalueringsrapport fra 2001 fortalte at det var tegn på slitasje på broa. Det ble skrevet at broas rammeverk kunne føre til en kollaps hvis det oppsto sprekker, men at det også ikke trengte å skje, ifølge CNN.

Etter ulykken skal politiet inspisere flere broer i området, men det er ingen indikasjoner på at det skal være problemer med dem.

Broa har blitt delt i tre deler, etter at den ifølge vitner begynte å bevege seg voldsomt opp og ned. En av delene ligger fremdeles i elva, med flere biler stående oppå.

- Liten sjanse for å finne overlevende

Det var om lag 200000 biler som kjørte over broa hver dag, melder transportmyndighetene i Minnesota.

ARBEIDET I MØRKE: Redningsarbeidet holdt på til klokka ett på natta lokal tid.
REDDET FRA VANNET: En redningsarbeider henter opp en person som hadde falt i vannet med bilen sin.
ORDFØREREN PÅ KRISESENTER: Ordfører R. T. Rybak tar en telefon fra et krisesenter for pårørende til de savnede etter ulykken.