VIND: Den kraftige vinden som herjet Sør-Norge i går trekker oppover mot Nordland i dag og på lørdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.
VIND: Den kraftige vinden som herjet Sør-Norge i går trekker oppover mot Nordland i dag og på lørdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix.Vis mer

Helgeværet

Liten storm på vei til Nordland

I dag flytter de voldsomme vindkastene seg nordover, men avtar i løpet av morgendagen.

Store deler av landet var preget av sterke vindkast like før helga - og selv om det ser ut til å roe seg på Østlandet, må Nord-Norge fremdeles stålsette seg.

Lavtrykket, som forårsaket mye trøbbel med tog, ferje og vei på fredag, har nemlig beveget seg nordover.

Vinden skapte værkaos i Sør-Norge på fredag, og flere bilister fikk trær over seg.

KRAFTIG VIND: Et takstillas raste sammen ved Tollbugata i Oslo. Video: Tarjei Joten Svensen Vis mer

Mulighet for liten storm

Det blir spesielt Nordland som kan forvente seg både stiv og sterk kuling flere steder, og det er for det meste innlandet som får de sterkeste kastene.

- Lavtrykket har herja, og er på vei nordover mot Nordland, opplyser statsmeteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt overfor Dagbladet lørdag morgen.

Han understreker at det forventes sterk kuling på kysten av Helgeland på dagen, og det blir mulighet for en liten storm.

Selv om Nord-Norge generelt kan vente seg sterke vindkast på rundt 25 meter per sekund, kan det i utsatte områder komme på opp mot 30 meter.

- Den sterkeste vinden blir nok ved Saltfjellet utover dagen, og det er meldt farevarsel i dag, sier Haukeland.

Han legger til at dette nok er den første høststormen vi opplever, selv om den kommer uvanlig tidlig.

Kraftige vindkast betyr at løse gjenstander er spesielt utsatt, og det er viktig å feste alt som er løst, og huske på at bobiler også kan velte, advarer Haukeland.

Meteorologisk institutt advarer også på Twitter om at både bobiler og båtfolk må være spesielt oppmerksomme fram til uværet har gitt seg.

Moderat farevarsel for regn

Vinden kommer til å avta i løpet av morgendagen, men blir først liggende litt ved Nordland.

- Troms og Finnmark blir ikke berørt på den samme måten av vinden. De får kanskje en stiv kuling på kysten, men de slipper unna den verste vinden, sier Haukeland.

Det er hovedsakelig hissige vindkast nordlendingene burde være obs på, med andre ord, men Meteorologisk institutt har også utlyst et moderat farevarsel for nedbør.

- Det er da Helgeland, Salten, Ofoten og Sør-Troms som kan få 40-60 mm regn i løpet av 12 timer, understreker statsmeteorologen.

Skygger for solformørkelsen

Fra klokka 10.30 og like etter klokka 12 blir det solformørkelse i Norge, men opplevelsen i Nord-Norge risikerer å bli ødelagt av skyer og regnvær.

- Det er dessuten den største solformørkelsen i landet siden 2015, understreker astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes overfor NTB.

Befolkningen i Nord-Norge, som i utgangspunktet får den største formørkelsen, kunne ha sett opp til 20 til 30 prosent av sola dekkes av månen hvis bare været tillot det.

NTB melder at det likevel er en viss mulighet for at det klarner opp ved Ofoten og Troms. Befolkningen på Svalbard kan også være heldige og få se sola.

På Østlandet, hvor det er størst sjanse for oppholdsvær, kan formørkelsen også sees - men ikke i like stor grad som i nord.

Store skader

Gjensidige har hittil mottatt nærmere 50 skader etter stormen som herjet i Sør-Norge med erstatninger for flere millioner kroner. Det meste er bygningsskader, men det er også noen bilskader, ifølge kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige

- Det er skader på tak, bygninger, hytter innbo og biler, og trær har veltet og gjort ødeleggelser, forteller Rysstad.

Siden 2015 har stormer ført til erstatningsutbetalinger for over 1,7 milliarder kroner.

- Det er alt for tidlig å si noe om sluttsummen for denne stormen, men vi snakker i det minste om fra et titalls millioner kroner og oppover, sier han. Det er også registrert noen skader i Hedmark, Telemark, Buskerud og Vestfold.

Mange uten strøm

Rysstad understreker at mange har vært uten strøm, og er fortsatt det.

- Her kan det også komme inn saker som for eksempel erstatning for ødelagte matvarer i frysere, sier han. Nå krysser alle fingrene for at uværet skal sette minst mulig spor etter seg på sin vei nordover i landet.

Det enkleste er å sikre løse gjenstander som utemøbler og trampoliner.

- Skulle noe gå galt, så ser vi av historiske tall at en gjennomsnitts stormskade koster rundt 40-50 000 kroner. Det dyreste uværsåret i moderne tid var 2011, da vinterstormene Dagmar og Berit forårsaket mer enn 25 000 skader.

Vi må ikke lenger tilbake enn til 2015 for å finne det tredje verste uværsåret så langt, da stormene kom på rekke og rad året igjennom.

Temperaturforskjellene

Det er et hissig lavtrykk som har kommet opp fra sør etter den voldsomme hetebølgen vi har hatt i sommer, forklarer statsmeteorolog, Magnus Ovhed, ved Meteorologisk institutt overfor Dagbladet.

- Når det er kraftige temperaturkontraster mellom varme og kalde luftmasser, blir det ofte kraftig lavtrykk, legger han til.

I sommer ble flere varmerekorder slått i fylker over hele landet, og Norge opplevde den varmeste juli på 118 år.

Blant fylkene med ny rekord er det Troms, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vestfold som har fått sine rekorder slått.

Norgesrekorden på 36,5 grader i Nesbyen fra 1970 blir likevel stående.

Campingplass oversvømt i Frankrike

Som kjent har store deler av Europa også slitt med den voldsomme hetebølgen, og det sørlige Frankrike fikk merke følgene av temperaturforskjellene natt til i går.

1600 campere måtte evakueres fra en campingplass i Sør-Frankrike etter at en voldsom storm oversvømte området.

En tysk mann i 70-åra er meldt savnet etter at bobilen hvor han søkte tilflukt for stormen ble skylt vekk av den sterke strømmen.