Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liten tro på klimaløsning

- Jeg tror ikke sjokkrapporter om naturkatastrofer og klimaendringer hjelper, det må bli flom på Manhattan for å få George W. Bush til å snu i denne saken, sier direktør i CICERO Knut H. Alfsen. Klimaforhandlingene begynner i Bonn mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advarer mot raskere oppvarming

Alfsen ser ingen grunn til å være optimist i forkant av den neste runden i klimaforhandlingene.

- Bush vil ikke, og Australia og Japan har sagt at de ikke vil uten at USA er med. Det overrasker meg stort om vi får noen ny avtale, sier Alfsen.

Han håper man unngår et definitivt brudd og isteden utsetter vanskene.

Stort press

Klimarådgiver i Greenpeace, Truls Gulowsen, mener USAs «utmelding» fra Kyoto-protokollen gjør det mulig å komme et skritt lenger.

- USA er ikke med og kan dermed ikke stoppe framgangen. Dessuten er det viktig for Norges rolle. Til nå har vi vært brubygger mellom EU og USA - nå må vi slutte å vente på USA, men satse på å få en avtale som er bra for miljøet, sier han.

Straff med renter

Avdelingsdirektør Harald Dovland i Miljøverndepartementet er Norges forhandlingsleder. Han peker ut fire temaer som blir vanskelige under forhandlingene:

  • Binding av CO{-2} i skog
  • Kvotehandel
  • Sanksjonsordninger
  • Økonomisk støtte til u-land

- Vi drar til Bonn for å få ferdig det vi begynte med i Haag i november, sier Dovland. Han ønsker ikke å skru opp forventningene i forkant.

Usikker på vilje

- Før forrige forhandlingsrunde var jeg optimistisk og mente at var det politisk vilje skulle vi få til dette. Nå er ting mer komplisert etter at USA trakk seg. Jeg er usikker på om viljen er til stede hos de nødvendige aktørene, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling