SVAKE TALL: Den amerikanske presidenten får med seg dårlige ledighetstall inn på oppløpssida i presidentvalgkampen. Foto: Jason Reed / REUTERS
SVAKE TALL: Den amerikanske presidenten får med seg dårlige ledighetstall inn på oppløpssida i presidentvalgkampen. Foto: Jason Reed / REUTERSVis mer

Liten trøst for Obama i nye arbeidsløshetstall

Andelen arbeidsledige i USA stiger trolig på ny måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire dager før valget blir det lite trøst å hente for president Barack Obama når de nye arbeidsledighetstallene legges fram.

Økonomer og analytikere venter at arbeidsdepartementets statistikk, som kommer i dag, vil vise at private arbeidsgivere skapte 125.000 nye arbeidsplasser i september.

Det vil i tilfelle være mer enn de 114.000 arbeidsplassene som ble skapt måneden før, men langt fra nok til å få til noe særlig nedgang i arbeidsledigheten.

Trolig stiger andelen arbeidsledige fra 7,8 prosent til 7,9 prosent igjen etter den uventede reduksjonen måneden før.

Dette er tallet som betyr mest politisk, men i virkeligheten viser det ikke andelen arbeidsløse, men andelen som søker jobb. Regner man med alle dem som har gitt opp å søke jobb, er den virkelige arbeidsløsheten trolig dobbelt så høy.

Rapporten til arbeidsdepartementet blir den siste rapporten om den økonomiske situasjonen i USA før valget tirsdag. Nettopp den svake økonomiske utviklingen er Obamas akilleshæl.

Dersom økonomenes spådommer er riktige, blir september den åttende måneden på rad med svak vekst i sysselsettingen. Dermed vil sentralbanken Federal Reserve trolig holde renten lav i håp om å få fart på økonomien igjen.

Argumenter til Romney Obamas utfordrer, republikaneren Mitt Romney, har gjort den svake sysselsettingen til et hovedpoeng i sin valgkamp mot Obama. De siste nasjonale meningsmålingene viser nærmest dødt løp mellom de to kandidatene.

Men arbeidsdepartementets rapport inneholder tall og tendenser som begge kandidatene kan gripe fatt i.

Noen økonomer peker på at en stigning i antall arbeidsledige som melder seg som jobbsøkere, er et tegn på optimisme og nye forhåpninger om å få arbeid.

Likevel vil tallene styrke inntrykket av at sterk økonomisk vekst etter finanskrisen i 2007-08 fortsatt er langt unna.

Selv om arbeidsløsheten i de verste kriseårene var helt oppe i 10 prosent, er den fortsatt 3 prosentpoeng høyere enn normalen før krisen.

Fare for ny nedgang I motsetning til mange land i Europa har USA det siste året likevel en viss vekst både i BNP og i sysselsettingen, selv om den er for liten til at mange nok får glede av den.

Men USA står foran faren for en ny resesjon neste år om ikke politikerne i Kongressen blir enige om å avverge den såkalte fiscal cliff (det økonomiske stupet) de selv har lagt opp til.

I et kompromiss for å redusere det gapende budsjettunderskuddet ble de tidligere i år enige om å innføre automatiske kutt og ikke å videreføre George W. Bushs skattekutt for alle etter nyttår.

Besk medisin Dette vil redusere underskuddet med 600 milliarder dollar. Men medisinen vil trolig være så besk at USA kastes ut i resesjon på nytt om ikke politikerne i månedene som gjenstår blir enige om en mer forsiktig tilnærming.

Frykten for et slikt scenario har trolig bidratt til at arbeidsgiverne den siste tiden har vært tilbakeholdende med nye ansettelser.

Kompromisset tvang seg fram fordi demokratene nekter å videreføre skattekutt for de rikeste, mens de mest konservative republikanerne krever at skattekuttene fortsetter for alle samtidig med at det gjøres dype kutt i alle budsjetter unntatt forsvarsbudsjettet.

(NTB)