Liten velgerflukt fra Hagen

Søviknes-skandalen har hatt forbausende liten virkning på Fremskrittspartiets oppslutning. Partiet går tilbake med bare 0,8 prosentpoeng i en meningsmåling MMI har gjort for Dagbladet og NRK denne uka. Fortsatt er partiet nest størst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp ligger klart over oppslutningen ved stortingsvalget i 1997. Meningsmålingen er tatt opp tirsdag, onsdag og torsdag denne uka. Det var mandag kveld Søviknes ble tvunget til å trekke seg som nestleder i partiet. Dagen etter trakk han seg også som ordfører i Os og som førstemann på valglisten i Hordaland.

Mennene

Den ordinære partimålingen fra MMI for februar ble avsluttet mandag, og viste en tilbakegang for Frp på 1,7 prosentpoeng fra januar. Partiet har gått tilbake ved hver måling siden toppnoteringen på 34,2 prosent i september i fjor. Noe av forklaringen på den forbausende lave tilbakegangen etter Søviknes-saken kan være at Fremskrittspartiet er en mannsbastion. Bakgrunnstallene viser at det nå er nesten dobbelt så mange menn som kvinner som vil stemme på Carl I. Hagens parti. Det samme er tilfelle i Høyre, mens SV og delvis KrF har en klar overvekt av kvinnelige velgere.

Vinnerne

I forhold til siste stortingsvalg ville Frp og Høyre blitt dagens vinnere. De ville begge vunnet mange nye mandater på Stortinget. Den store taperen ville vært Arbeiderpartiet, som fortsatt ligger klart under valgresultatet fra 1997, selv om partiet har vunnet tilbake en god del velgere siden den rekordlave oppslutningen på ettersommeren. Venstre ligger fortsatt under sperregrensen, og ville blitt nesten utradert som stortingsparti i dag. Da ville også en sentrumsregjering være uaktuell.

Målingen er tatt opp blant 921 velgere i tidsrommet 13.2.- 15.2.