Litt av en gjeng

Hvem er mest gæren? Forfatter Unni Drougge (51)? Hennes ekssamboer? Eller hans kompis, Jan Guillou (63)?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guillou beskylder Drougge for å lyve for å selge bøker. Hun sier han bagatelliserer kvinnemishandling. Hun kaller den berømte sluggerforfatteren for «en ynkrygg». Han hevder hun hevner seg på ekssamboer fordi han dumpet henne. Drougge påpeker at forfatteren har økonomiske interesser i saken. For hennes eks er Guillous litterære superagent. En svensk kjendiskrangel herjer for særdeles åpne dører i aviser og direkte på tv. Ingen av partene er kjent for å være skvetne.

STADIG LIKE FORVIRRET? Jan Guillou er krass, sleivkjefta journalist, forfatter og debattant. Mange mener mannen er ufyselig arrogant og oppblåst. Machogubben har en egen evne til å irritere svenske feminister, og omvendt. I Norge er han også kjent for å ha sagt at Åsne Seierstads «Bokhandleren i Kabul» er oppspinn og «new novelism», og for forslaget om at vår kjære engleprinsesse bør søke legehjelp.

Unni Drougge har bakgrunn fra pønk- og anarkistbevegelsen. Hun har skrevet ni romaner, flere kontroversielle og/eller spekulative. Den nest siste, «Penetrering», handlet om kunstneren som kutter av seg penisen i protest mot et seksualfiksert samfunn. I den siste, «Boven i mitt drama kalles kärlek», skriver Drougge om hvordan hennes 19 år yngre ekssamboer i sju år, undertrykte og mishandlet henne. Hovedpersonene i boka heter Unni og Niclas.

NICLAS SALOMONSSON er en suksessfull, kontroversiell, meget pågående litterær agent som var Drougges agent, og som er Guillous agent, og dessuten agenten til flere norske suksessforfattere som slett ikke har noe med denne saken å gjøre. Sluggeren Guillou rykket altså ut for å forsvare sin venn og forretningspartner.

Tirsdag forrige uke slo Drougge tilbake med en kronikk i Svenska Dagbladet der hun bringer utdrag fra en legejournal fra akuttmottaket på Södersjukhuset i Stockholm. Skadene førte i 2001 til at samboeren ble dømt for kvinnemishandling og han erkjente den gang mishandlingen. Torsdag slo han tilbake. Han skriver at Unni Drougge er blitt dumpet av tre menn for deretter å hevne seg med å skrive krenkende bøker om disse. Han skriver også at paret hadde et utagerende, destruktivt forhold med mye rus og stempler eks’en som en elendig mor for sine fem barn. Puh.

DROUGGE FØLGER etter Carina Rydberg. Forfatteren sjokkerte med «Den högsta kasten» (1997) og «Djävulsformeln» (2001) som hun ikke la skjul på var hevnprosjekter. Etter kasteboka fra Stockholms uteliv, visste alle hvem den navngitte kjendisadvokaten som sviktet henne, var. Han framsto ikke som sympatisk, for å si det sånn. Boka ble heftig debattert. Det blir også Unni Drougge. Og Jan Guillou. Han kliner gjerne til mot «plattitydfeminister» uten andre mål enn å bli en halvkjendis. Drougge mener det er oppsiktsvekkende at Guillou angriper henne fordi han selv har skrevet ei bok om hvordan han ble mishandlet. Han oppfyller ifølge henne tesen om at gutter som blir slått, selv blir aggressive. Stadig like forvirret? Hvor stopper skittentøyvasken? I Norge har vi ikke sett maken siden bohemlitteraturen. Men vi har i alle fall Vigdis Hjorth.