- Litt for mange tilfeldigheter

Aktor ber om ni års fengsel for mannen som er tiltalt for trippeldrapsforsøk på Karl Johan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  Aktor har i retten i dag bedt om ni års fengsel for mannen som er tiltalt for drapsforsøk på tre menn på Karl Johans gate i Oslo i februar i fjor. Straffepåstanden rommer også et tilfelle av vold.

-  Man må vise at denne typen oppførsel overhode ikke er akseptabel.  Det er skyting på et sted der det er veldig mange mennesker på et lite område, det blir kaos og det er en veldig farlig situasjon som oppstår, sier aktor, statsadvokat Marit Hele Evjemo.

Strengt, men for så vidt greit ut fra aktors ståsted, mener mannen forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen.

- Men poenget er at han ikke skal dømmes. Det er ikke tiltalte som har skutt, sier han.

Krangel om sniking Det var sniking i jakkekøen på utestedet Rå som var årsaken til at to vennegjenger begynte å slåss 28. februar i fjor. Slåssingen endte med at en mann avfyrte flere skudd foran et stort antall vitner nederst i Karl Johans gate.

Tre menn ble truffet i henholdsvis låret, leggen og armen. For mannen som ble truffet i låret var det en stund kritisk, siden kula traff både hovedpulsåren og samlepulsåren. Han overlevde, men skaden vil prege ham resten av livet, ifølge aktor.

Mannen som nå er tiltalt, ble pågrepet på Sandefjord lufthavn snaue tre uker etter. Han var da på vei til England med en enveisbillett.

Nekter Den 23 år gamle tiltalte blånekter for at det var han som sto bak skytingen, men han innrømmer at han har vært i besittelse av skytevåpenet.

Ifølge forklaringen han har gitt, fikk han våpenet dytter i hendene. Han fikk sjokk og tok det med seg. Hvem som ga ham våpenet vil han ikke ut med. 

Med unntak av skytevåpenet, er det ingen tekniske bevis som knytter ham til selve skytingen, innrømmer aktor. Hun mener likevel at forklaringen hans er preget av for mange tilfeldigheter til at den er troverdig.

- Slik aktor ser det er det ikke tilfeldig at han får våpenet plassert i hånda, at han forsvinner etter skytingen, at han reiser til Sandefjord og at han kjøper en enveisbillett ut av landet, sier hun.

- Frykter tysterstemplet Evjemo mener i tillegg at tiltaltes venner beskytter ham av frykt for å bli stemplet som tystere. Selv ikke venner som sto to-tre meter fra skytingen så hvem det var som skjøt. 

- Jeg fester ikke lit til dette, sier aktor.

Som argument for dette bruker hun blant annet det andre forholdet i tiltalen. Siktede har innrømmet å ha slått en bekjent flere ganger i hodet med et balltre slik at han besvimte. Bakgrunnen var en tidligere konflikt med vedkommende.

- Han har et behov og en måte å uttrykke seg på som gjør det viktig for ham å sette seg over andre som kommer i hans vei. Det gjør han ved å skape frykt gjennom voldsbruk, mener aktor.

I bevisførselen trekkes det også fram to tips som kom inn det første døgnet etter skytingen. Begge forteller at tiltaltes venner sier det er han som er gjerningsmannen.  Forsvareren mener disse ikke holder som bevis.

-  Hun vil ha ham dømt på rykter. Det kan ikke retten gjøre.  Ingen vitner peker ham ut. Vitnebeskrivelsene som er gitt av gjerningsmannen passer heller ikke med tiltalte. Flere vitner sier at gjerningsmannen var mørk afrikaner, min klient er en lys mulatt. Aktor ber retten se vekk fra bevis som ikke er forenelig med at tiltalte er gjerningsmannen, sier Øyvind Bergøy Pedersen.

SAMMEN PÅ KARL JOHAN: Her løfter Victoria hodet til 23-åringen så hun skal puste bedre. Rundt dem står venner og en politimann. Foto: ROGERIO SNARLI
SAMMEN PÅ KARL JOHAN: Her løfter Victoria hodet til 23-åringen så hun skal puste bedre. Rundt dem står venner og en politimann. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer