Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Litt fred på jord

... og mye penger i kassa JULESTEMNING: Storfornøyde og i julestemning etter julekonsert i Uranienborg kirke. F.v. Marie Fossem, Charlotte Fossem, Åse Fossem Nygaard, Martine Fossem Nygaard (8), Nora Fossem Nygaard (6) og Truls Nygaard. Foto: BJØRN LANGSEM Over 2000 mennesker strømmet til Uranienborg kirke i Oslo i går kveld for å oppleve litt fred på jord sammen med konsertgeneralprest Karsten Isachsen og hans artisters avslutning på til sammen 63 konserter på 30 dager. Artistene selv er forbløffet over at de samler så mye folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fantastisk, sier Elisabeth Andreassen, Guri Schanke, Lars Klevstrand, Roar Engelberg og Øystein Wiik, noen av de 15 som i en måned har krysset Norge sør for Trondheim og gledet over 40 000 gamle og unge.

- Artister har opplevd sviktende besøkstall på konserter og dårligere CD-salg denne høsten, forteller artistene som opplever det helt motsatte når de tar med seg julesanger og salmer, musikk og kristent budskap inn i kirkene.

Blir katedralene den nye børsen for populærartister hver desember i årene som kommer? Karsten Isachsen og hans artister ser oppgitte ut.

Åndelige behov

- Vi startet for ni år siden med halvfulle kirker. For tre år siden tok det hele av og folk strømmet til konsertene. Da suksessen kom fikk vi kritikk. Ingen brydde seg om oss da turneen var liten og enkel. Ingen menigheter har noen gang tapt penger på oss. Vi har alltid tatt risken sjøl. Nå tjener også kirkene på konsertene, sier Isachsen.

- Flere kirker har fått nye orgler de siste årene, skyter Guri Schanke inn.

- Folk vil ha åndelig opplevelser i vår materielle hverdag. Konsertene våre er ikke lettvinte penger. Jeg er lei av å bli beskyldt for å være komersiell. Kritikerne har aldri vært til stede på en konsert selv, sier Lars Klevstrand.

- Om førjulskonserter blir et marked for flere artister bekymrer ikke meg. Bare de beste vil overleve. Tilstrømningen viser et behov hos folk. Ikke minst på mindre steder som sjelden har slike konserttilbud, sier Karsten Isachsen.

Lønnsomt

Tor Arne Ranghus, som leder Isachsens juletropp, legger vekt på at artistene er på jobb og skal tjene penger. Flere av dem tjener rundt 200 000 kroner i løpet av desember-konsertene.

- Samlet omsetning på turneen er 4,5 millioner kroner, sier Ranghus.

I tillegg kommer inntektene artistene har ved å selge juleplatene sine i forbindelse med konserten.

Men det drypper på kirkene også. Dragernes kirke kom 70 000 kroner nærmere sin drøm om nytt orgel etter «Stille natt, hellige natt»-turneen.

- All kritikken om at artistene soper inn penger på denne kirkekonserten har ført til at vi lar kirken være medarrangør og får 25-30 prosent av inntektene. Selv har vi betalt over 650 000 kroner bare på leie av kirker under denne turneen. I tillegg kommer utgifter til reise, opphold og andre praktiske ting, sier Ranghus.

Fornøyd publikum

Uansett kritiske røster, folk trenger seg sammen i kirkene. På konserten Dagbladet overvar i går var Uranienborg kirke fylt til trengsel.

Skuldrene sank ned, hoder hvilte på skuldre, en hånd holdt en hånd og julestresset vek for orgelbrus og sang.

Familien Fossem Nygaard var storfornøyd da de kom ut etter konserten. Åse Fossum hadde spyttet i 720 kroner for å få årets juleopplevelse i kirken sammen med mor, søster, mann og to døtre. Prisen er 150 kroner for voksne og 60 kroner for barn. Ingen av dem synes det er spesielt dyrt.

- Vi står ikke en gang i statskirken og går ikke i kirken på julaften. Dette er første gang vi går på førjulskonsert i kirken. Nå er vi satt i rette julestemning, sier Åse Fossem Nygaard.