- Litt frekk overskrift av regjeringen

De har ikke en økning på bistandsbudsjettet sitt, mener Norsk Folkehjelp.

OPPTATT AV NORD:  Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt pressekonferanse tidligere i år, etter at Norge hadde fått gjennomslag for sitt syn når det gjelder grensene for norsk kontinentalsokkel i nordområdene. Statsbudsjettet for 2010, viser at Støre og UD satser videre i nord. Foto: Scanpix
OPPTATT AV NORD: Utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt pressekonferanse tidligere i år, etter at Norge hadde fått gjennomslag for sitt syn når det gjelder grensene for norsk kontinentalsokkel i nordområdene. Statsbudsjettet for 2010, viser at Støre og UD satser videre i nord. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Regjeringen forslår å gi 27,4 milliarder kroner til norsk utviklingssamarbeid i 2010. Det er en økning på 1,2 milliarder kroner fra 2009, melder Utenriksdepartementet i en pressemelding.

-  Det er viktig at Norge opprettholder det rekordhøye nivået på bistanden. Flere land kutter bistandsbudsjettet, selv om vi ser at finanskrisen for alvor har begynt å ramme fattige land, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en uttalelse.

- Ikke reell økning

Norsk Folkehjelp har gått statsbudsjettet i sømmene i formiddag. De er ikke enige i regjeringens uttalelse om at at bistanden nå vil utgjøre 1,09 prosent av anslaget for bruttonasjonalinntekt (BNI) for 2010.

- Det er en litt frekk overskrift av regjeringen. Regjeringen sier at bistanden økes med 1,2 milliarder kroner fra 2009, men vi er ikke enig i dette. Går du inn i tallene, går hele 880 millioner kroner til flyktningestiltak, mens 346 millioner går til bistand ute i verden. Da er det litt voldsomt å kalle det for en rekordøkning, sier Norsk Folkehjelps generalsekretær Petter Eide til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er i realiteten en nullvekst. Vi er ikke imot at regjeringen bruker penger på asyl- og innvandringstiltak, men de må ikke tilsløre at dette er bistandpenger. Regjeringen vanner ut bistandsbegrepet ved å bruke denne posten til å bevilge penger til tiltak i Norge, sier Eide.

Han ønsker likevel å understreke at han er fornøyd med at regjeringens bistandspolitikk.

- Det er fint at Norge holder seg på et høyt nivå. Norge gir fremdeles over 1 prosent av BNI til bistand.

Satser i nord

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Norge fortsetter Nordområdesatsingen sin i 2010. Nå foreslås en økning på rundt 530 millioner kronerr til ulike tiltak i nord.

- Dette er et generasjonsprosjekt. Vi har siden 2006 styrket nordområdesatsingen med over 1,5 milliarder kroner, og gjennom disse bevilgningene kommet et godt skritt på veien, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Andre satsingsområder Utenriksdepartementet framhever i dag er:

STATSBUDSJETTET 2010: Her hentes og brukes de store pengene i Statsbudsjettet regjeringen la fram i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
STATSBUDSJETTET 2010: Her hentes og brukes de store pengene i Statsbudsjettet regjeringen la fram i dag. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

• Økt bevilgning til slepebåtberedskap i nord, med 112 millioner.
• 50 millioner til landbasert verdiskapning.
• Satsing på marin bioprospektering, 19 millioner.
• Etablering av Senter for klima og miljø i Tromsø med 17 millioner kroner.
• Romvirksomhet (navigasjonsdekning i nordområdene), 126 millioner kroner.

Kunnskapsprogrammet Barents 2020, får en økning på 20 millioner kroner for 2009, til 55 millioner.

- Vi ser nå at en rekke land retter fokus mot nord. (..) Fra norsk side skal vi fortsatt være i førersetet for utviklingen i nordområdene, i samarbeidet med våre naboer og alllierte i nord. Budsjettforslaget for 2010 vil styrke dette arbeidet, sier Støre.

Mer til FN
Utenriksdepartementet øker også bevilgningene til internasjonale organisasjoner, ifølge budsjettet.

«Regjeringen går inn for å styrke organisasjonens (FN, red.anm.) rolle når det gjelder fred og sikkerhet, internasjonal krisehåndtering, videreutvikling av internasjonale normer og standarder, arbeid for demokrati, fattigdomsbekjempelse, menneskerettigheter og bærekraftig utvikling», står det i statsbudsjettet.

FN trekkes kraftig fram i regjeringens budsjett, men økningen fra årene 2008 og 2009 - og til 2010 er ikke stor: I 2009 var budsjettposten for FN-organisasjonene (i 1000 kr) på 4.117.420. For 2010 er summen 4.140.620.