Litt mindre dusj og varme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åge Aleksandersen sang om «mytji lys og mytji varme». Det er ikke bare i sangen dette gjelder:

- Det er ikke noe poeng å slå av lyset i oppvarmede rom. 95% av lyspæren gir varme, sier Per Storm-Mathisen, informasjonsrådgiver i E-CO Partner.

Han oppfordrer heller til å slå av lyset i rom du ikke oppholder deg i, og å installere sparepærer i utebelysningen.

Oppvarming

Sparepærer av god kvalitet er dyrere enn vanlige lyspærer, men de varer 4- 5 ganger så lenge, og du bruker bare 1/5 av strømmen. De egner seg best ute og i kalde rom.

Det er lite å spare på å unngå å bruke elektriske artikler som vaskemaskin, komfyr og fryseboks. Det er oppvarming som koster mest.

- Ved å senke temperaturen med en grad, kan du spare 550 kroner i året, sier Storm-Mathisen.

Termostat

Han oppfordrer likevel ikke til å senke temperaturen for mye. Hans egen stue holder 20 grader og det er kaldt nok, mener han.

Storm-Mathisen har etterisolert loftet, samt satt dører i loft og kjeller. Han har termostat på alle varmeelementer, han varmer ikke rom han ikke bruker og han snakker varmt om dag- og nattsenking.

Det er mye å spare på å senke innetemperaturen om natta og når ingen er hjemme på dagtid. Fem graders senking av temperaturen gir mellom 10- 15% besparelse.

- Jeg har selvfølgelig også sparedusj, sier Storm-Mathisen.

En familie på fire kan spare 1900 kroner per år med sparedusj.

Sjekker forbruket

Han mener det også er mye å spare på energioppfølging. Storm-Mathisen sjekker hver måned hvor mye strøm han har brukt. På den måten kan han lettere kontrollere strømforbruket.

- Dette har vist seg å redusere strømforbruket med mellom fem og ti prosent, sier Storm-Mathisen. Totalt tror han at han sparer ca. 3000 kroner i året på sine energiøkonomiske tiltak i det eldre rekkehuset.