Siv Jensen opplever sannsynligvis reduserte pensjonsforpliktelser i fremtiden. Foto: Iván Kverme
Siv Jensen opplever sannsynligvis reduserte pensjonsforpliktelser i fremtiden. Foto: Iván KvermeVis mer

Litt mindre pensjonsbombe

Rushet av tidligpensjonister koster ekstra, men bare på kort sikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Pensjonsutgiftene vil øke kraftig fremover, og antallet yrkesaktive bak hver pensjonist vil synke. Ferske beregninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser samtidig at kostnadsøkningen blir litt mindre enn de tidligere har beregnet. Det gjør også at gevinsten Norge sikret seg ved å legge om pensjonssystemet blir enda større enn alle tall har vist til nå.

87 milliarder lavere

Ifølge Finansavisen vil Norges pensjonsutgifter i år 2060 trolig være 87 milliarder 2015-kroner lavere enn om vi fortsatte med det gamle pensjonssystemet med svakere incentiver til å stå lengre i jobb og uten dagens leve-aldersjustering.

- Det er ikke en veldig stor forskjell fra forrige til denne beregningen. Den største endringen fra forrige beregning gjelder utgiftene til uførepensjon. Uføretilbøyeligheten har økt på grunn av fireårsgrensen for arbeidsavklaringspenger for mange er gått ut, slik at de er overført på varig uføretrygding, sier forskningssjef Nils Martin Stølen til Finansavisen.

Stølen og SSB-kollega Dennis Fredriksen står bak de oppdaterte pensjonsberegningene.

Rush av 62-åringer

De siste par årene har antallet 62-åringer og eldre som har valgt å ta ut tidligpensjon overgått alle forventninger. I første halvår var det 90.500 mellom 62 og 66 år som tok ut alderspensjon. Dermed er 32 prosent av aldersgruppen alderspensjonister. Det kommer frem av tall fra Nav.

Ifølge Finansavisen gir dette i all hovedsak bare en kortsiktig forskyvning av utgiftstidspunktet, og ikke en samlet økt finansieringsbyrde. Årsaken er at det samme pensjonsbeløpet smøres tynnere utover de gjenværende årene når man velger tidligpensjon.

Samtidig har en overraskende høy andel av tidligpensjonistene valgt å fortsette å jobbe. Incentivene til dette er sterke, med god opptjening av pensjonsytelser for disse siste yrkesaktive årene.

Andre økonominyheter:
Myrseth stokker om - anbefaler seks aksjer
2017: Så mye kan boligprisene stige i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger