- Litt oppmuntrende funn

USAs smittevernsjef er forsiktig optimist.

FORSIKTIG OPTIMIST: USAs smitteverntopp Anthony Fauci sier foreløpige funn om omikronvariantens alvorlighetsgrad er oppmuntrende. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
FORSIKTIG OPTIMIST: USAs smitteverntopp Anthony Fauci sier foreløpige funn om omikronvariantens alvorlighetsgrad er oppmuntrende. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Foreløpige funn om alvorlighetsgraden av omikronvarianten av coronaviruset er «litt oppmuntrende», mener USAs smittevernsjef Anthony Fauci.

- Det er for tidlig å gi noen definitive uttalelser, men så langt ser det ikke ut som varianten er så veldig alvorlig. Så langt er funnene litt oppmuntrende, sa Fauci i et intervju med CNN søndag.

Til tross for at smittetallene i Sør-Afrika - hvor varianten først ble oppdaget - har økt kraftig den siste tida, har innleggelsestallene holdt seg mer stabile.

Det første oppdagede omikrontilfellet i Sør-Afrika ble registrert 8. november. Det har blitt observert milde sykdomsforløp blant personer som har fått påvist varianten. Det er heller ikke meldt om dødsfall.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

Avventer konklusjon

Fauci understreket imidlertid at mer informasjon om varianten fortsatt er nødvendig.

- Vi må være forsiktig med å trekke en konklusjon om at varianten er mindre alvorlig eller at den ikke fører til mer alvorlig sykdom sammenliknet med deltavarianten, sa han.

Tall fra Sør-Afrika kan tyde på at omikronvarianten har betydelig økt spredningsevne. Dersom det er slik, kan det skyldes at varianten er mer smittsom sammenliknet med andre varianter, eller at den har større evne til å omgå immunitet, eller en kombinasjon av disse to faktorene.

På en pressekonferanse torsdag, opplyste professor Anne von Gottberg ved Sør-Afrikas nasjonale institutt for smittsomme sykdommer (NICD) at de nå har fått indikasjoner på at omikronvarianten ser ut til å gi større risiko for reinfeksjon sammenliknet med deltavarianten og betavarianten.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, forteller om et omfattende smittesporingsarbeid i forbindelse med det nye omikron-viruset. Reporter: Frode Andresen. Video: Marte Nyløkken Helseth Vis mer

Det har blitt satt i gang laboratorietester i flere andre land for å avdekke mutasjonens egenskaper. Det er varslet at Folkehelseinstituttet (FHI) troligvis kommer med en oppdatert risikovurdering av omikronvarianten denne uka.

Mistenkte tilfeller i Norge

Laboratoriene er nå blitt bedt om å kontrollere alle positive prøver for varianter. Så langt er det påvist 19 bekreftede tilfeller av omikron i Norge, men det reelle tallet kan være langt høyere.

Det er ventet at FHI vil oppdatere det offisielle smittetallet mandag.

Lørdag sa avdelingsleder Line Vold i FHI at flere kommuner har meldt om at de mistenker at omikron-varianten de siste dagene.

AVDELINGSLEDER: Line Vold i FHI opplyser at flere kommuner har meldt om at de mistenker at omikron-varianten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
AVDELINGSLEDER: Line Vold i FHI opplyser at flere kommuner har meldt om at de mistenker at omikron-varianten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Det kommer mange meldinger om mistenkte tilfeller som håndteres av kommunene i samarbeid med utbruddsgruppa ved FHI, og det er mange mikrobiologiske laboratorier rundt om i landet som gjør screening og også sekvensering for å bekrefte eller avkrefte omikron. Det kan derfor komme meldinger fra enkeltkommuner utenom våre samlede oversikter på nasjonalt nivå, sa Vold.

- Kan ikke stoppe det

Søndag formiddag ble det bekreftet at 120 personer er smittet i forbindelse med et utbrudd på Louise Resturant & Bar i Oslo. Minst 13 av de smittede har fått påvist omikron-varianten av viruset.

Bydelsoverlege og smittevernlege i bydel Frogner, Tine Ravlo, opplyste til Dagbladet søndag ettermiddag at det var svært lite realistisk å få kontroll over utbruddet.

- Utbruddet har forgreininger til andre bydeler og kommuner. Vi prøver nå å bremse det, men kan ikke stoppe det, sa Ravlo til Dagbladet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kunngjorde tirsdag nye coronatiltak i forbindelse med omikronutbruddet. Den endrede covid-19-forskriften innebærer innstramming av isolasjons-, karantene- og testregimet for personer med bekreftet eller mistenkt omikron.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer