Skrekkhistorie fra Forsvaret:

«Litt tafsing må du tåle»

En kvinne i 30-åra følte det var helt nødvendig å slutte i Forsvaret etter en rekke ubehagelige hendelser. Hun er ikke overrasket over Forsvarets sjokkrapport.

SLUTTET: Kvinnen er i dag ikke i Forsvaret lenger, men har tatt vare på medaljer og utmerkelser. Foto: Ylva Seiff Berge/Forsvarets Forum
SLUTTET: Kvinnen er i dag ikke i Forsvaret lenger, men har tatt vare på medaljer og utmerkelser. Foto: Ylva Seiff Berge/Forsvarets Forum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er dessverre ute av Forsvaret i dag. Hovedårsaken til at jeg sluttet var sextrakassering, antasting og mobbing som jeg enten ble vitne til eller opplevde selv, sier en kvinne i 30-åra fra Østlandet til Dagbladet.

Hun understreker at hun i løpet av sine ni år i Forsvaret møtte en rekke dyktige menn som oppførte seg profesjonelt, men at det ikke hjalp stort mot «en sterkt utbredt mannskultur med holdninger fra 60-tallet» i flere militærleirer i Norge.

- Det er få jenter i leirene og et avstengt miljø. Mennene er ikke trent på å forholde seg til kvinner, slik folk er utenfor gjerdet. Når det kommer en person i grønn uniform med hestehale, så aner de plutselig ikke hva de skal gjøre, sier kvinnen som har tjenestegjort i flere leirer og har gått både Befalsskolen og Krigsskolen.

Sjokkrapport

Sammen med flere andre ansatte og vernepliktige i Forsvaret fortalte hun sin historie til Forsvarets forum i desember. En fersk undersøkelse viser at over 160 personer i Forsvaret sier de ble voldtatt eller forsøkt voldtatt i fjor.

Både kvinner og menn har deltatt i undersøkelsen og krysset av for slike opplevelser. Forsvaret har publisert et stort utdrag her.

Til Dagbladet uttaler forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen at han er overrasket, og samtidig forbannet over funnene.

- Jeg er overrasket over omfanget. Jeg har vært forbannet før og er like forbannet nå. Dette er helt uforenlig med norsk lov, kultur og etikk. Det rammer trivsel og tillit mellom mennesker i vår organisasjon, sier Bruun-Hanssen til Dagbladet.

Kvinnen i 30-åra er derimot ikke overrasket over omfanget.

- Selv om tallene er høye, så er de dessverre ikke så overraskende. Det er mye tafsing og stirring - og i baren på leirene kommer konkurranseinstinktet blant mennene spesielt godt til syne. Det mangler respekt for kvinner i denne kulturen, sier hun.

MOST-undersøkelsen

MOST-undersøkelsen (Mobbing og seksuell trakassering), er gjennomført for å kartlegge omfanget av seksuell trakassering i organisasjonen.

Svarene i undersøkelsen er oppgitt som prosenter. Spørsmålene gjelder i eller utenfor tjenestetid.

Ifølge et regnestykke utført av NRK har:

  • 24 kvinner og 20 menn i Forsvaret svart at de har blitt voldtatt i løpet av det siste året.
  • 123 personer har svart at de er blitt forsøkt voldtatt i løpet av det siste året.

Undersøkelsen fant sted høsten 2018, og 8805 millitært ansatte og vernepliktige har svart anonymt.

Den totale svarprosenten var på 48 prosent.

- Trist, men nødvendig

- Vi har regnet med at tallene kom til å være høyere enn det vi tidligere har kjent til. Det er trist, men viser viktigheten av undersøkelsen, sier leder av Militært kvinnelig nettverk Miriam Weierud til Dagbladet.

- Vi merker oss at kvinner på nesten alle områder i undersøkelsen har flere negative erfaringer enn menn. Slik kan vi ikke ha det, og det rammer Forsvaret. Nå må alle snakke om hvilket arbeidsmiljø de ønsker i sin avdeling for å få mest mulig effekt av soldatene og sivile ansatte som er der, sier Weierud.

Forsvarssjefen og staben har vedtatt en liste over tiltak for å motvirke mobbing og seksuell trakassering.

- Vi er glade for at Forsvarets ledelse har tatt med seg de punktene vi spilte inn i arbeidet sitt, blant annet hvordan man skal ivaretas som varsler av slike saker, sier Weierud til Dagbladet.

- Trakassert på fest

Den anonyme kvinnen i 30-åra Dagbladet har vært i kontakt med, anslår at i løpet av hennes ni år i Forsvaret, så opplevde hun å få ei hånd opp under kjolen, skjørtet eller blusen mellom 30 og 40 ganger. En hendelse på en velkomstfest da hun skulle starte på plikttjeneste etter Krigsskolen, har gjort særlig inntrykk.

På festen skal en mann ha klapset henne på rumpa, løftet opp kjolen og sagt: «Litt tafsing må du jo tåle når det er så få jenter i leiren.» Deretter skal hun ha reagert med å slå ham.

Kvinnen varslet om hendelsen, og opplevde å få full støtte, til tross for at hun ikke kjenner til om det fikk konsekvenser for mannen.

Flere andre kvinner fortalte om liknende situasjoner og om overgrep utført av andre i uniform til Forsvarets forum.

Fikk nok

Etter flere år i uniform for Norge fikk kvinnen i 30-åra nok.

- Det var helt nødvendig å slutte. Forholdene ble ikke godt nok tatt tak i. Jeg opplevde at jeg fikk støtte fra mine nærmeste kolleger, men det hjelper lite når dårlige holdninger og trakassering er altfor utbredt i Forsvaret.

Hun har følgende råd til kvinner i Forsvaret:

- De må ha troen på seg selv. Er man valgt ut for å bidra i Forsvaret, så er de allerede dyktige. Det er alltid lov å si fra, og ledere i Forsvaret skal komme deg i møte når du har noe viktig å fortelle. Ingenting annet skal godtas.

- Verre enn håpet

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen omtaler funnene i MOST-undersøkelsen som alvorlige, og avslører at tilstanden var verre enn han hadde håpet.

- Det er veldig trist. Det er langt fra der vi skal være i Forsvaret, og dette er det vi skal jobbe mot i framtida, skriver Bakke-Jensen til Dagbladet.

Bakke-Jensen har tillit til at Forsvaret, med de tiltakene de iverksetter, tar dette arbeidet alvorlig, og forventer at arbeidet prioriteres. Han oppfordrer også til å anmelde lovstridige hendelser.

- Det er viktig at Forsvarets varslingsrutiner er på plass, både for den som varsler og den som blir varslet mot. Dersom man blir utsatt for hendelser som er lovstridig, så er det også viktig at det anmeldes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer