Litterær sprit

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Store bevegelser på den litterære arena ser jeg, og ikke minst hører jeg fra min gode venn Kjell. Han har etter det jeg forstår svært gode forbindelser i forlagsbransjen. Han sier det ikke direkte, men slik jeg bedømmer det virker det som om han har gode kontakter helt til topps både i Gyldendal og Aschehoug. Det var for eksempel han som fortalte meg at Ari Behn skal ha skrevet om en helt fiktiv person i den neste boka si, en person med det oppdiktede navnet Grim Erik Carlstad. Det kan jo bli spennende å lese om en som Ari Behn aldri har møtt, men rett og slett diktet opp.

– Men Ari Behn er ikke det mest spennende akkurat nå. Det er det nye brennevinet, fortalte Kjell meg.

– Hva slags brennevin er det?

– Ikke brennevin, men Lars Ove Seljestads bok «Frægd». Han sier at hvis Ari Behn er den nye vinen, så er han det nye brennevinet.

– Oi.

– Ja, her tror jeg Bill har en vinner. (Bill er det Kjell kaller Aschehoug-sjef William Nygaard).

– Hva handler dette nye brennevinet om?

– Det er mye det, som for eksempel om at vi etnisk norske er uten ære, om at vi menn er dvaske fiskepuddinger, forteller grisevitser, lyver og slåss, og at kvinnene er horer.

– At Ari Behn er sånn?

– Nei, nei, alle vi etnisk norske.

– Sterke saker, altså?

– Ja, og det har folk forstått, og det er litt rart. Da jeg var hos Norli i går, jeg kjøper alle bøker hos Bill, sto jeg bak to andre ved disken. Den første skulle ha boka av han som er det nye brennevinet, og han andre skulle ha en av Ari Behn.

– Hva er så rart med det?

– Det er det med hva slags typer som kjøper hvilke bøker. Han som skulle ha boka «Frægd» sa med en mørk ru stemme: Skal ha den boka av han karen med det nye brennevinet.

– Og han andre da?

– Han sa med en litt pipende stemme: Alkoholfritt til meg, takk.