Litvinenko-kontakt arrestert

Scaramella møtte Litvinenko på sushibaren i London. Siktet for våpensmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mario Scaramella ble i dag pågrepet av italiensk politi. Scaramella møtte den russiske eksspionen Alexander Litvinenko samme dag som han ble forgiftet. De to møttes på en sushibar i London første november i år, samme dag som Litvinenko ble syk. Han døde 23. november etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210.

Italieneren ble arrestert i Napoli da han landet etter å ha vært i London.

Mistanke om våpensmugling

Politiet i Roma mistenker Scaramella for våpensmugling og for å ha lekket taushetsbelagt informasjon.

Da de to møttes på Itsu sushibar skal Scaramella ha forsøkt å advare Litvinenko. Han viste fram et dokument som beskrev en plan for å ta livet av de to. Ifølge Scaramella selv skal Litvinenko ha avvist planen fordi han mente planen virket som et filmmanus.

Diskuterte e-post

De diskuterte også en e-mail hvor det sto navnet på de som drepte den russiske journalisten Anna Politkovskaja. Både Litvinenko og Scaramellas navn skal ha stått i e-mailen oppført som de neste ofrene på listen.

Hadde spor av polonium 210 i kroppen

ARRESTERT: Mario Scaramella. Foto: Scanpix
ARRESTERT: Mario Scaramella. Foto: Scanpix Vis mer

Scaramella ble i etterkant av Litvinenkos død testet for det radioaktive stoffet. Han testet positivt på polonium 210. Den gang kom det fram at han hadde vesentlige mengder av stoffet i kroppen, men kort tid senere viste det seg at mengden ikke var helsefarlig. Allikevel måtte Scaramella tilbringe flere dager på sykehus i London.

Litvinenko-kontakt arrestert
DREPT: Den russiske eksspionen Alexander Litvinenkom døde 23. november etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210.