Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Litvinenko-morderen kan være stråleskadd

En annen eks-spion seiler opp som en het kandidat som Aleksandr Litvinenkos morder. Han skal ligge i koma i Moskva etter alvorlige stråleskader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Det er telegrambyrået Interfax som skriver at Dmitrij Kovtun falt i koma umiddelbart etter at han ble avhørt av britisk og russisk politi i Moskva på torsdag.

Både nyrene og tarmene skal være skadd av det svært giftige kjernefysiske stoffet polonium 210. Det var det stoffet Litvinenko ble drept av.

Det er også funnet spor av polonium 210 på et hotellrom i Hamburg og i et leilighetskompleks i utkanten av byen. Kovtun bodde på hotellrommet før han reiste til London, og møtte Aleksandr Litvinenko 1. november. Det var den dagen Litvinenko mente han ble forgiftet.

I leilighetskomplekset i Ottensen i utkanten av Hamburg bor Kovtuns tidligere svigermor. Både eks-kona og eks-svigermora ble i går avhørt av tysk politi.

Leiligheter i blokka ble evakuert mens politiet gjennomsøkte stedet på jakt etter det radioaktive stoffet.

Etterforskningen i Tyskland skal ha fått kodenavnet «The third man».

Tysk politi sjekker også flyet Dmitrij Kovtun tok til London, før han møtte Litvinenko.

Kilde ikke avhørt

 STRÅLESJEKK:  Dette leilighetskomplekset i utkanten av Hamburg ble evakuert mens tysk politi gjennomsøkte stedet på jakt etter det radioaktive stoffet polonium 210. Blant beboerne er eks-svigermora til eks-spionen Dmitrij Kovtun, som nå blir mistenkt for drapet på Aleksandr Litvinenko i London. Foto: SCANPIX
STRÅLESJEKK: Dette leilighetskomplekset i utkanten av Hamburg ble evakuert mens tysk politi gjennomsøkte stedet på jakt etter det radioaktive stoffet polonium 210. Blant beboerne er eks-svigermora til eks-spionen Dmitrij Kovtun, som nå blir mistenkt for drapet på Aleksandr Litvinenko i London. Foto: SCANPIX Vis mer

Men opplysningene om Kovtuns alvorlige tilstand blir bestridt på Kanal 1 på russisk TV av en annen eks-spion, Andrej Lugovoi. Det er mange radioaktive spor i London på steder der Lugovoi var i dagene rundt 1. november, og også han sjekkes for radioaktivitet. Lugovois advokat sier at Kovtuns tilstand er «som før», men beskriver ikke tilstanden nærmere.

Britisk og russisk politi har avhørt Dmitrij Kovtun, men ennå ikke Andrej Lugovoi. Avhøret av ham har flere ganger blitt utsatt av grunner som ikke er kjent.

De spredte opplysningene som dukker opp i saken er som hentet fra en thriller som får James Bonds eventyr til å blekne.

Russere til London

Dramaet blir ikke mindre av at den russiske statsadvokaten i går åpnet sin egen etterforskning av drapet på Litvinenko.

Russisk politi vil reise til London der Litvinenko døde, og gjennomføre sin egen etterforskning der.Det var i går ikke kjent hvem de russiske etterforskerne vil møte i London. Men russiske regjeringskontrollerte medier har knyttet drapet av Litvinenko til russiske eksilmiljøer i London. Særlig til Boris Berezovskij, som var en av eks-president Boris Jeltsins nærmeste venner og medarbeidere. Men Berezovskji falt i unåde under Putin, og søkte politisk asyl i Storbritannia. Russiske myndigheter vil ha ham utlevert for økonomisk svindel, men britene vil ikke utlevere ham.

Berezovskij var en nær venn av Litvinenko, og det er funnet spor av polonium 210 på en sofa i Berezovskijs kontor i London.

Tyske myndigheter informerte i dag om funnet av sporene og bekrefter at radioaktiviteten funnet to steder i Tyskland spores tilbake til en av eksspion Alexander Litvinenkos kontakter.


- Sporene av radioaktivitet er sannsynligvis den samme typen, polonium-210, som drepte russiske Aleksandr Litvinenko i London, bekreftet en talsmann i dag, ifølge Ap.

DØD: Aleksandr Litvinenko.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!