Litvinenko overleverte Yukos-papirer

Eksspionen Aleksandr Litvinenko som døde av forgiftning i forrige uke, dro i høst til Israel for å overlevere dokumenter om Kremls overtakelse av den russiske energigiganten Yukos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dokumentene vil bli levert til britisk politi mandag, skriver The Times. Ifølge avisa leverte Litvinenko dokumentene til Leonid Nevzlin, som tidligere var nestsjef i Yukos. Han flyktet til Tel Aviv etter Yukos-overtagelsen fordi han fryktet for sitt liv.

- Aleksandr hadde informasjon om forbrytelser der den russiske regjeringen deltok direkte. Han ga nylig meg og mine advokater dokumenter som kaster lys over de mest betydelige aspektene av Yukos-saken, sier Nevzlin til The Times.

- Oppsiktsvekkende beviser

Han sier videre at det er hans plikt å overlevere papirene til London-politiet som gransker drapet.

Etterforskere bekrefter overfor avisa at Litvinenko hadde funnet oppsiktsvekkende beviser om hva som skjedde med dem som motsatte seg oppsplittelsen av Yukos.

Flere personer med tilknytning til selskapet skal ha forsvunnet eller omkommet under mystiske omstendigheter, mens andre har havnet i fengsel.


Enorm mengde teorier
Etterforskere har ikke kommet lenger med å finne verken motiv eller gjerningsmenn, og ifølge avisa jobber Scotland Yard nå med å gå gjennom Litvinenkos kontaktnett.

- Akkurat nå har vi en enorm mengde teorier og navn vi må gjennom, og vi må få tak i mer håndfaste beviser, sier en person som står etterforskningen nær.

Ifølge venner av Litvinenko navnga eksspionen en rekke personer knyttet til Kreml på dødsleiet.

FRYKTET OLJEGIGANTEN:  Alexnader Litvinenko flyktet til Tel-Aviv med dokumenter knyttet til Yukos-overtagelsen. Bildet er tatt av familien, få dager før han døde. Foto: Scanpix
FRYKTET OLJEGIGANTEN: Alexnader Litvinenko flyktet til Tel-Aviv med dokumenter knyttet til Yukos-overtagelsen. Bildet er tatt av familien, få dager før han døde. Foto: Scanpix Vis mer
Litvinenko overleverte Yukos-papirer