Litvinenko-saken knyttes til gammelt giftdrap

To Yukos-forretningsmenn forgiftet i 2004. Yukos-sjef mistenkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske påtalemyndigheten gransker nå hvorvidt Litvinenko-saken kan knyttes til to gamle forgiftningssaker i Russland, melder den britiske avisa The Times.

En uttalelse fra den russiske statsadvokaten kastet onsdag i forrige uke mistanken mot tidligere Yukos-sjef Leonid Nevzlin og andre tidligere ansatte i oljeselskapet. Det var særlig deres rolle i to tidligere forgiftningssaker som angivelig skal ha hjulpet med å vekke statsadvokatens interesse.

Forgiftet som Litvinenko

Ifølge tidsskriftet Eurasian Daily Monitor var Roman Tsepov livvakt for Vladimir Putin, og seneresjef for et større sikkerhetsfirma i Russland, men han tok også andre roller som forretningsmann. Den tidligere livvakten skal ha brutt inn i forhandlinger rundt Yukos i juli 2004, rett før selskapet ble tatt tilbake inn under statlig kontroll.

I september 2004 ble Tsepov lagt inn på sykehus med tegn på alvorlig matforgiftning. Etter få dager ble det klart at han hadde vært utsatt for en dødelig dose av et ukjent, radioaktivt stoff. Symptomene skal ha vært svært like de Litvinenko opplevde i dagene før han døde i London 23. november.

Også en undersjef i oljeselskapet, Aleksej Golubovitsj, ble forsøkt myrdet. Ukjente gjerningsmenn utsatte Golubovitsj og familien for store mengder kvikksølv, men drapsforsøket mislyktes. I august gikk forretningsmannen ut mot Yukos-sjef Nevzlin i et intervju med en russisk avis.

Ettersøkt for leiemord

Nevzlin er nå bosatt i Israel, og russiske myndigheter har tidligere forsøkt å få ham utlevert. I 2004 utstedte statsadvokaten i Russland en arrestordre på ham for en rekke leiemord og drapsforsøk mot flere mål, blant dem også Yukos-konkurrenter.

MISTENKES FOR LITVINENKO-DRAPET: Leonid Nevzlin, tidligere sjef i Yukos er under mistanke fra den russiske statsadvokaten. Foto: Scanpix
MISTENKES FOR LITVINENKO-DRAPET: Leonid Nevzlin, tidligere sjef i Yukos er under mistanke fra den russiske statsadvokaten. Foto: Scanpix Vis mer

Nå blir Nevzlin også mistenkt for drapet på Litvinenko.

Men spørsmålet er om statsadvokaten har myndighet til å tiltale Nevzlin, eller om eksil-russeren i det hele tatt har hatt befatning med drapet på Litvinenko.

- Statsadvokaten har ingenting å gjøre med etterforskningen i Litvinenko-saken, sier Dmitrij Kharitonov, Nevzlins forsvarer, til den russiske avisa Kommersant.


- Nonsens
Nevzlin selv tar interessen med fatning.

- Alle avgjørelser rundt etterforskningen må tas av myndighetene i landet der handlingen ble begått, med andre ord i Storbritannia. Dette er nonsens og ikke verdt å kommentere, sier han til samme avis.

Menneskerettighetsforkjemperen Alex Goldfarb tror statsadvokaten styres fra høyere hold. Goldfarb var venn av Litvinenko, og han er ikke i tvil om hvor skylda ligger.

- Disse beskyldningene er et forsøk på å flytte skylda over på en uskyldig part. Alle vet at det var russiske agenter som brakte polonium (det radioaktive stoffet som drepte Litvinenko, journ.anm) fra Moskva, sier han.