Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aleksandr Litvinenko og Sergej Skripal

Litvinenkos enke tror eks-spioner føler seg svært utrygge

Enka til eks-spion og drepte Aleksandr Litvinenko ser likheter mellom drapet på hennes mann og forgiftede Sergej Skripal.

- LIKEHTER: Marina Litvinenko, enken til eks-spion og drepte Aleksandr Litvinenko, ser likheter mellom drapet på hennes mann og forgiftede Sergej Skripal. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Giftdrapet på den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko fikk stor oppmerksomhet i hele verden i 2006, og blir fortsatt omtalt den dag i dag.

image: Litvinenkos enke tror eks-spioner føler seg svært utrygge

Søndag forrige uke ble den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal funnet bevisstløs på en benk sammen med sin voksne datter. Onsdag slo britisk politi fast at de hadde vært eksponert for nervegass.

Både far og datters tilstand beregnes fortsatt som kritisk. I tillegg har 19 andre personer vært til sjekk og behandling på sykehus med symptomer på forgiftning.

Saken etterforskes som drapsforsøk, og flere mener saken ligner på forgiftningen av Litvinenko.

SISTE TIMER: Marina Litvinenko forteller her til Skavlan om ektemannens siste timer: Video: NRK

Vis mer

Ber om å beskytte russere
Litvinenkos enke, Marina Litvinenko, forteller torsdag i et intervju med CNN at russere i Storbritannia føler seg «svært utrygge» etter angrepet på Skripal og datteren.

Ifølge CNN oppfordrer hun britiske myndigheter til å gjøre mer for å beskytte russere som har søkt ly i Storbritannia etter det som anses drapsforsøk på Skripal.

Britiske myndigheter har enda ikke gått ut med hvem som står bak forgiftningen, men det spekuleres på om Moskva kan være ansvarlige.

Etterforskningen av Litvinenkos drap konkluderte i 2016 med at Putin «trolig godkjente» drapet på eksspionen.

ENKE: Marina Litvinenko oppfordrer britiske myndigheter til å sette i gang målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner i Russland som følge av drapsforsøket på Skripal. Foto: NTB scanpix
ENKE: Marina Litvinenko oppfordrer britiske myndigheter til å sette i gang målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner i Russland som følge av drapsforsøket på Skripal. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette har Kreml alltid benektet, samt de to agentene som er anklaget for å ha forgiftet eksspionen. Russiske myndigheter har også nektet å utlevere disse agentene til Storbritannia.

Før Litvinenko døde, påsto han selv at det var den russiske presidenten og landets etterretningstjeneste som sto bak drapet.

Ser likheten

Enka sier til CNN at hun hold ut den lange og smertefulle prosessen som fulgte med den offentlige etterforskingen av drapet på hennes ektemann. Hun sier hun gjorde det i håp om at det ville forhindre at noen andre ville lide samme skjebne på britisk jord.

Enka forteller videre at man ikke skal trekke forhastede konklusjoner i Skripal-saken. Likevel innrømmer hun at hun umiddelbart hadde sett likheten i drapsmetoden mellom dette angrepet og drapet på hennes ektemann.

- Hvis du innvilger politisk asyl til folk som Sergei og Sasha (Litvinenko red.anm.), og du vet du har mange mennesker i Storbritannia for samme grunnen, hvordan skal de føle seg etter hva som skjedde med denne mannen? Bare usikre og svært utrygge, sier Litvinenko.

Hun oppfordrer britiske myndigheter til å sette i gang målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner i Russland hvis de ønsket forandring og å påvirke de involverte i et «system» hun sier er korrupt.

Russlands ambassade i London har ifølge CNN respondert i en uttalelse at «det ser ut som manuskriptet til enda en anti-russisk kampanje har blitt skrevet.»

Enka sier hun er stolt av ektemannens arbeid mot organisert kriminalitet, og hun poengterer at dette var nokså annerledes i forhold til spionasjen utført av Skripal.

Hun tror at folk har en annen holdning til slike ting i dag, enn de hadde da hennes ektemann ble drept.

Radioaktivt stoff

Den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko flyktet til Storbritannia i 2000. Han hadde tidligere jobbet for det russiske sikkerhetspolitiet FSB og ble plutselig dårlig etter å ha drukket te sammen med tidligere FSB-kollegaer. Det skulle vise seg at teen inneholdt det ekstremt farlige radioaktive stoffet polonium-210.

Bakgrunnen for hendelsen skal være at Litvinenko våren 1999 avslørte korrupsjon i det hemmelige russiske politiet, FSB. Han eksponerte også brudd på menneskerettighetene i Tsjetsjenia.

Det finnes også mange eksempler på drap knyttet til Russland på for eksempel journalister og kritikere av regimet. Litvinenko etterforsket drapet på den profilerte journalisten Anna Politkovskaja da han ble forgiftet.

Sakens etterdønninger førte til et anspent forhold mellom Storbritannia og Russland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!