Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Liv kunne vært spart

Politifolka som startet etterforskningen av Harold Shipman - Storbritannias verste massemorder - holdt ikke mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskningskommisjonen offentliggjorde resultatet av arbeidet sitt mandag. Rapporten retter søkelyset mot første gang legen Shipman ble etterforsket, i mars 1998.

Politiet i Manchester-regionen gjennomførte en begrenset undersøkelse etter at en annen lege hadde henvendt seg med mistanke om at Shipman hadde drept flere av pasientene sine. Men etterforskningen ga ingen resultater, og Shipman fikk i denne omgangen gå fri.

Uerfaren og uegnet

Først fem måneder senere ble han pågrepet og etter hvert siktet for drapene på 15 pasienter. I løpet av disse fem månedene ble tre kvinner drept.

- Hvis etterforskningen var blitt ledet på skikkelig vis ville disse tre ofrene trolig ha blitt spart, sier Janet Smith, formann i granskningskommisjonen.

Ifølge kommisjonen var politifullmektig David Sykes for uerfaren til å lede etterforskningen, uten at han forsto dette selv. Politibetjent David Smith var også uegnet for oppgaven han ble satt til, og i tillegg forsøkte han å villede kollegene sine.

215 drept

- Vi har offentlig erkjent at det ble gjort feil under den første etterforskningen av Shipmans handlinger. Vi har beklaget overfor familiene til de tre kvinnene som ble drept, sier en talskvinne for politiet i Manchester-regionen.

En granskning i fjor viste at Shipman totalt har drept minst 215 personer over 23 år, noe som gjør ham til Storbritannias verste seriemorder noensinne. Kun én seriemorder i nyere historie har flere liv på samvittigheten: Colombianeren Pedro Lopez som mistenkes for å ha drept rundt 300 unge jenter fram til 1980.

Shipman ble dømt til livsvarig fengsel i 2000.

(NTB)

LIV KUNNE VÆRT SPART: Hvis politifolkene som startet etterforskningen av den britiske seriemorderen Harold Shipman hadde vært mer erfarne. En ny rapport konkluderer med at etterforskerne var både uerfarne og uegnede.
VERSTING: Harold Shipman drepte minst 215 personer over 23 år, noe som gjør ham til Storbritannias verste seriemorder noensinne. Han ble dømt til livsvarig fengsel i 2000.