- Liv laga for norsk landbruk

Utenriksminister Jan Petersen er fornøyd med den nye WTO-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- WTO-rammeverket som er vedtatt i natt, vil bety mye for de videre forhandlingene i landbruket. Det innebærer blant annet økt adgang til markedet og hva man kan gi av intern støtte, sier Jan Petersen til NTB. Han er godt fornøyd med resultatet så langt.

- Jeg tror dette er en god balanse mellom landbrukets interesser og de andre offensive interessene vi har i Norge. Rammeverket gjør at det er liv laga for norsk landbruk, sier Petersen.

Beregningene fra Norges Bondelag som går på at 20.000 årsverk i landbruket vil forsvinne som følge av avtalen i kjølvannet av vedtaket i Geneve, vil han ikke gå inn på.

- Det er umulig å tallfeste dette, det avhenger av hva man putter inn i rammene. Det vil også være opp til landbruket selv hvordan de håndterer denne utfordringen, sier utenriksministeren.

Petersen mener Norge og verden for øvrig har oppnådd mye viktig i forhandlingene, og at resultatet er noe alle kan leve med.

- Dette innebærer at vi har lagt Cancun bak oss, at vi har gitt en del av rammene for de videre forhandlingene, og at vi da kan gå videre. Det er også viktig for Norge som nasjon at vi ikke får en enda større flora av bilaterale og multilaterale avtaler, men at vi har et felles regime for disse tingene. Det er et lite land tjent med, sier han.

(NTB)

FORNØYD: Utenriksminister Jan Petersen.