Liv lager ny Ibsen-film

Liv Ullmann skal regissere en ny film basert på et av Henrik Ibsens skuespill. Filmen skal sannsynligvis tas opp i Norge, men med engelske og amerikanske skuespillere: - Store og gode skuespillere, sier Ullmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detaljene omkring prosjektet, blant annet hvilken av Ibsens klassikere det er snakk om, forblir en hemmelighet i noen uker til. Muligens vil planene bli offentliggjort under årets filmfestival i Cannes, der Ullmann er en av de inviterte gjestene.

- Kanskje det og kanskje ikke, sier Ullmann.

Samarbeidsprosjekt

Det er imidlertid ikke noe «kanskje» forbundet med hennes egen rolle: Hun skal ha regien.

Filmmanuset er skrevet av en engelsk forfatter og filmmaker, pengene kommer fra en engelsk og en fransk produsent.

- Dette er mennesker jeg beundrer og føler meg trygg på. Men vi håper å få skandinaviske produsenter med også. Det er stor interesse for Ibsen, og det ville jo være dumt om norsk filmbransje ikke var med, sier Ullmann.

For med norske penger i kassa vil det også være mer naturlig å velge Ibsens hjemland som åsted for filmopptakene. Ullmann vil gjerne gjøre utendørsopptakene i Norge, for handlingen skal plasseres i Ibsens egen tid.

- Vi trenger noen hus som ser ut slik de gjorde for hundre år siden.

Venner og kjente

Ullmann vil også helst ha med seg skandinaviske filmarbeidere på prosjektet - folk hun kjenner og har jobbet sammen med på sine forrige filmer.

- Jeg liker det best slik, å jobbe med vennlige personer rundt meg.

Men det produksjonsselskapet hun selv var med og startet i Sverige for en tid siden, «Silent Movements», er ikke med.

- Vi har vel allerede bestemt oss for å legge ned dette selskapet. Det har vist seg vanskelig å ha et helt firma med meg hver gang jeg får et tilbud om en jobb.

Bull-film

Tilbudet om å regissere Ibsen-filmen fikk Liv Ullmann for flere år siden, like etter at hun var ferdig med sin regidebut «Sofie». Men ønsket om å lage «Kristin Lavransdatter» og Bergmans «Fortrolige samtaler» fortrengte Ibsen-prosjektet.

Siden TV-visningen av «Fortrolige samtaler» i jula, har Ullmann klippet ferdig en spillefilmversjon av materialet. Den blir klar til Cannes-festivalen, men Ullmann vil ikke kommentere om filmen har fått plass på det eksklusive programmet til festivalens 50-årsjubileum.

I Ullmanns planer for framtida er også fortsatt hennes eget hjertebarn, en film om den mangfoldige fiolinisten Ole Bull. Dette er et prosjekt som hun utvikler i samarbeid med blant andre Arve Tellefsen.