FERDIG I PARTIPOLITIKKEN: Liv Løberg (61). Foto: KJERSTI HALVORSEN/SCANPIX
FERDIG I PARTIPOLITIKKEN: Liv Løberg (61). Foto: KJERSTI HALVORSEN/SCANPIXVis mer

Liv Løberg trekker seg fra alle Frp-verv

Etter at hun ble tatt i CV-juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Liv Løberg (61) har i dag trukket seg fra alle verv hun har i Frp, melder NTB.

- Jeg ble i dag informert av Løberg om at hun ønsker å fratre alle sine verv i Frp, og har tatt dette til etterretning, sier Kari Kjønaas Kjos, fylkesleder i Akershus Frp, til NTB.

Kjos mottok beskjeden via en e-post fra Løberg, der hun skriver at hun trekker seg «i respekt for Frp og Frp's arbeid».

Dypt engasjert Løberg har fram til nå vært aktiv i politikken på kommune-, fylkes- og statsnivå: som kommunestyremedlem i Vestby, fylkestingsmedlem i Akershus og vara til Stortinget. Hun var ordførerkandidat i Vestby ved forrige kommunevalg (2007).

Den seinere tida har hun skjøttet det politiske arbeidet ved siden av jobben som administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH).

Etter at det kom fram at Løberg forfalsket flere av sine egne vitnemål, og dermed også CV-en, gikk hun fra jobben i forrige uke. At hun nå går fra vervene i politikken, kommer knapt som noen bombe på noen.

- Det var en ventet beslutning, og jeg har respekt for at hun har kommet til denne konklusjonen, sier fylkesleder Kjos - som ifølge VG selv oppfordret Løberg til å trekke seg straks etter at avsløringene ble kjent.

Ifølge NTB avviser Kjos i dag at partiet la noe press på Løberg, men at hun ble bedt om å «tenke igjennom situasjonen og vurdere hva hun mente var riktig å gjøre».

Ringvirkninger Forfalskningssaken har store ringvirkninger, ikke minst fordi institusjonen hun fram til i forrige uke ledet, nettopp har som hovedoppgave å godkjenne leger, sykepleiere og andre aktører i helsevesenet - og derfor smykker seg med nulltoleranse ovefor forfalskninger.

Løberg ble i begynnelsen av denne uka politianmeldt for forfalskningen. Fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog frykter at Løbergs forfalskning kan ha hatt noe å si også ved tidligere ansettelser; dermed kan også tidligere høyprofilerte jobber Løberg har hatt, ved bl.a. Meteorologisk institutt, Ullevål sykehus og Veterinærhøgskolen, komme i søkelyset.

Også Løbergs sjef i SAFH, direktør Per Haugum, er i hardt vær etter Løberg-avsløringen, som VG sto bak. Samme dag som Løberg-saken sprakk, varslet han selv Helsedirektoratet om gammelt økonomisk rot som han tidligere har tiet om, og er nå ute i frivillig permisjon mens han granskes.

Saken er også er stor belastning på Løbergs familie; ektemannen Gerrit Løberg er sikkerhetssjef ved Stortinget. Han har til Dagbladet uttalt at han ikke ante noe om konas forfalskninger.