Liv og lære i oljefondet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statens pensjonsfond utland, i politisk dagligtale kalt oljefondet, har investert 25 milliarder kroner i selskaper som er lokalisert i skatteparadiser. Det går fram av en oversikt NRK har laget sammen med Verdensmagasinet X. Samtidig bruker regjeringen store ord og mange millioner på å bekjempe de samme paradisene. For to år siden erklærte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim at Norge skal være i front i kampen mot skatteparadisene, og Norge leder et FN-initiativ for å komme pengestrømmen til livs. I grell kontrast til dette har Norge nesten doblet sine investeringer i skatteparadisselskaper på ett år. Korrupsjonsjeger Eva Joly mener oljefondets investeringer er en klar selvmotsigelse hvis vi mener noe med kampen mot fattigdom.

Nyheten om skatteparadisinvesteringene føyer seg inn i en serie negative oppslag om oljefondets virksomhet. I fjor sommer ble det avdekket at fondet hadde investert nærmere en milliard i en filippinsk miljøversting. I vinter er det blitt kjent at fondet har økt sin eierandel i selskapet som overtok Aker Kværners sterkt omstridte oppdrag på fangeøya Guantánamo og at oljefondet har investert 10 millioner i skandalebanken Liechtensteinische Landesbank.

Til sammen bidrar dette til å skape et bilde av dårlig samsvar mellom regjeringens, og i særdeleshet finansminister Kristin Halvorsens, høystemte retorikk om de etiske retningslinjene oljefondet er underlagt, og oljefondets praksis. Flere har tidligere pekt på at etikkrådet for oljefondet mangler ressurser. Fondet er etter hvert involvert i en mengde selskaper, og grundige undersøkelser og vurderinger av selskapenes virksomhet krever betydelige ressurser. Dette kan være ett av flere tiltak regjeringen bør vurdere for å styrke troverdigheten til fondets etiske retningslinjer. Den troverdigheten tåler ikke stadige avsløringer av at det er stor avstand mellom liv og lære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer