Liv og lære i oljefondet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statens pensjonsfond utland, i politisk dagligtale kalt oljefondet, har investert 25 milliarder kroner i selskaper som er lokalisert i skatteparadiser. Det går fram av en oversikt NRK har laget sammen med Verdensmagasinet X. Samtidig bruker regjeringen store ord og mange millioner på å bekjempe de samme paradisene. For to år siden erklærte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim at Norge skal være i front i kampen mot skatteparadisene, og Norge leder et FN-initiativ for å komme pengestrømmen til livs. I grell kontrast til dette har Norge nesten doblet sine investeringer i skatteparadisselskaper på ett år. Korrupsjonsjeger Eva Joly mener oljefondets investeringer er en klar selvmotsigelse hvis vi mener noe med kampen mot fattigdom.

Nyheten om skatteparadisinvesteringene føyer seg inn i en serie negative oppslag om oljefondets virksomhet. I fjor sommer ble det avdekket at fondet hadde investert nærmere en milliard i en filippinsk miljøversting. I vinter er det blitt kjent at fondet har økt sin eierandel i selskapet som overtok Aker Kværners sterkt omstridte oppdrag på fangeøya Guantánamo og at oljefondet har investert 10 millioner i skandalebanken Liechtensteinische Landesbank.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.