Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liv og lære

SMK har hjulpet to statsråder til å kjøpe seg fram i barnehagekøen og gjør regjeringen til latter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STABSSJEF Lars Erik Flatø ved Statsministerens kontor, SMK, har mye å passe på. Blant hans viktigste oppgaver er å legge arbeidsforholdene best mulig til rette for statsrådene slik at de kan konsentrere seg om å drive politikk og slippe å bruke for mye tid på dagliglivets trivialiteter. Ulike velferdsordninger og frynsegoder kan bidra til å lette hverdagen for travle ministre. Men de bør ikke være annerledes og bedre enn de velgerne har, og ikke stride mot det politiske budskap regjeringen forkynner. Derfor bør stabssjefen også ha absolutt politisk gehør. Han bør ha evnen til kjapt å høre når en ordning har politisk overtoner som skurrer, og sørge for at den stoppes.

FIRMABILORDNINGEN for statsråder ble en slik politisk ulyd, da den ble kjent i våres. Da mediene og opposisjonen begynte å stille kritiske spørsmål om ordningen, besluttet SMK å avvikle den. Den politiske støyen ble så sterk at det gikk ut over regjeringens viktigere gjøremål. Nå ser det ut til at SMK har skaffet seg en ny sak som skurrer. I sterkere grad enn firmabil-saken, dreier den nye seg om manglende samsvar mellom de rødgrønnes lære og deres liv.

DAGBLADET meldte i går at SMK har skaffet barnehageplass til barna til to av statsrådene, Sylvia Brustad og Erik Solheim, i en bydel i Oslo hvor det står 377 barn i barnehagekø. SMK har brakt de to statsrådenes barn ut av køen ved å inngå en avtale med barnehagen. Dette gjør flere bedrifter. Både Dagbladet og Stortinget har bedriftsavtaler med den barnehagen dette gjelder. Bedriftene betaler et såkalt kapitalinnskudd som sikrer ansatte et visst antall plasser til gjeldende makspris for foreldrebetaling. Maksprisen er 2250 kroner måneden pr. barn som de ansatte selv betaler. Men SMKs avtalte kapitalinnskudd skal betales av de to statsrådene. Det medfører at hver av dem betaler 6600 kroner måneden av egen lomme. Det er 4350 kroner mer, eller nesten tre ganger mer, enn tillatt makspris.

HVA SÅ? Er dette ulovlig? Har ikke statsrådene bare skaffet seg ris til egen bak fordi regjeringen ikke klarer å innfri sine løfter om barnehageplasser til alle? Kunnskapsdepartementet mener at avtalen mellom SMK og statsrådene er et anliggende mellom arbeidsgiver og arbeidstaker og ikke omfattes ikke av barnehageloven med forskrifter. Men Private Barnehagers Landsforbund, PBL, hevder at SMK og regjeringen bryter loven og undergraver de rødgrønnes eget løfte om makspris i barnehagene. -  Hvis dette er lovlig, kan alle barnehager som sliter økonomisk be foreldrene om å få arbeidsplassene til å betale rådyre priser. Da blir maksprisen avviklet som ordning, sier PBLs daglige leder, Arild M. Olsen, til Dagbladet.-  Jeg ser dilemmaet ved denne ordningen. Vi har foretatt en avveining og lagt avgjørende vekt på at det også for småbarnsforeldre skal være mulig å inneha statsrådposter, sier stabssjef Lars Erik Flatø som er kjent med PBLs syn.

UANSETT OM prisen statsrådene betaler, er lovlig eller ikke, er dette en klønet håndtering av ett av de rødgrønnes prestisje-prosjekter: At ingen skal betale mer enn makspris for en barnehageplass. Regjeringen har lovet at maksprisen skal være 1750 kroner måneden ved utgangen av 2007. Kristin Halvorsen har tilogmed sagt at hun går av hvis ikke regjeringen klarer å innfri det løftet. Det gjenstår å se. Det er ikke mer enn ei uke siden kunnskapsminister Øystein Djupedal sa at det kan bli vanskelig å nå målet.

BARNEHAGEPLASSER er mer verdifullt for småbarnsforeldre enn opsjoner er for bedriftsledere. Det vet regjeringen og har slått politisk mynt på det. SMK skaffer to statsråder barnehageplasser og lar dem betale hele regninga. Dermed sender SMK et signal til andre bedrifter om at slik kan de også gjøre det, - mens løftene om flere og billigere barnehageplasser skyves ut i tid. Det er tvilsomt politisk håndverk av SMK og dårlig samsvar mellom liv og lære å gå inn på en ordning som viser vei til et barnehagemarked for rikfolk.