Liv Signe frykter «nye» Jern-Erna

Sp-lederen advarer mot Erna som statsminister, og frykter nye jerngrep mot kommunene vil kvele distriktene.

SVARTELISTE: Senterpartiets Liv Signe Navarsete frykter distriktene blir rasert med Erna Solberg som statsminister. Sp-lederen har laget en egen svarteliste på Jern-Erna.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SVARTELISTE: Senterpartiets Liv Signe Navarsete frykter distriktene blir rasert med Erna Solberg som statsminister. Sp-lederen har laget en egen svarteliste på Jern-Erna. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete frykter for konsekvensene i distriktene om Høyres leder Erna Solberg blir statsminister.

- Det første de borgerlige vil gjøre er å starte med å kutte i landbruket, kutte i bevilgningene til distriktene og gjennomføre en storstilt kommunesammenslåing med tvang. Det er der de vil begynne. Det er alle våre kjerneområder, det, sier Sp-lederen.

- Hvordan skal dette gå om hun blir statsminister? Det er ikke mulig å reversere mange av disse grepene hun vil gjennomføre, legger Navarsete til.

Hard i klypa Erna Solberg var kommunal- og regionalminister fra 2001 til 2005. Solberg var hard i klypa i asyl- og innvandringspolitikken med blant annet en langt tøffere tone i retur av asylsøkere. I pressen fikk hun tilnavnet «Jern-Erna». Men også i kommunesektoren fikk lokalpolitikerne merke Solbergs ønske om færre og større kommuner som skulle stå for velferdsoppgavene lokalt.

Blant annet gikk Kommunenes Sentralforbund ut og mente bevilgningene fra Solberg var «uforsvarlige».

- Vi skal ikke undervurdere Erna Solberg. Hun er tøff i innvandringspolitikken og i kommunepolitikken. I tre år var det opprør mot henne i distriktene. Selv hennes egne Høyre-ordførere gikk imot henne, sier Navarsete.

«Gamle synder» Dette er hva Navarsete setter opp på «svartelista» over Erna Solbergs allerede gjennomførte jerngrep i kommunene:

• Sulteforet kommunene for å presse fram sammenslåinger.

• Årlige ordføreropprør eller aksjoner mot kommuneøkonomien.

• 116 kommuner under statlig administrasjon.

• Bare 1800 nye stillinger i kommunene per år.

Selv mener Navarsete at åtte år med kommunalminister fra Sp har gitt 67 milliardvekst i kommunene og i snitt 10 300 flere ansatte blant annet lærere og sykepleiere. 

Nye «Jern-Erna» Nå legger Navarsete fram en framtidig svarteliste på hva hun frykter mest for landets distrikter om tidligere kommunalminister Erna Solberg igjen inntar maktens korridorer:

• Tvangsnedlegging av flere hundre kommuner.

• Mer enn to milliarder tas fra de fattige kommunene og gir til de som har høyest skatteinntekter.

• Kveler alt av regional næringsutvikling inkludert kommunale næringsfond på ca 1,5 milliarder.

• Fjerning av formueskatten betyr åtte milliarder mindre inntekter til kommunene.

• Sentralisert industrilandbruk på grunn av milliardkutt og svekket tollvern.

- Skremmebilde fra Sp Høyres nestleder Jan Tore Sanner stiller seg hoderystende til påstandene fra Navarsete.

- Hvilken planet befinner Navarsete seg på? Denne type skremmebilder er det ingen som tror på. Navarsete må huske at over halvparten av Norges befolkning bor i en Høyrestyrt kommune. Den type valgkamp hun starter nå treffer kanskje i USA, men ikke i Norge, sier Sanner i en kommentar til Dagbladet.

- Mer distriktsvennlig Sanner menersannheten er at kommuneøkonomien har vært minst like stram under Navarsete enn under Erna Solbergs tid.

- Det er riktig at de rødgrønne lovet gull og grønne skoger i kommune-Norge. I dag sitter de fleste kommunepolitikerne og skraper tallerkenen. Mens kommunesektorens inntekter økte med 2,23 % i perioden 2001 til 2005, har det kun økt med 2,05 % den siste fireårsperioden, sier han og viser til at kommunenes netto lånegjeld har økt kraftig under rødgrønt styre.

- Høyre har en mer distriktsvennlig politikk enn de rødgrønne. Vi vil styrke den private eiendomsretten, det lokale selvstyre, investere mer i veier og føre en mer næringsvennlig politikk, sier han.