Liv Signe Navarsete var ikke inhabil

Lovavdelingen mener Sp-lederen kunne tildele energistøtte etter ulovlig partistøtten.

STORM OM STØTTE: SP-leder Liv Signe Navarsete måtte til slutt gå til lovavdelingen for å be en vurdering av hennes hablitet etter avsløringene om ulovlig pengestøtte til Senterpartiet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
STORM OM STØTTE: SP-leder Liv Signe Navarsete måtte til slutt gå til lovavdelingen for å be en vurdering av hennes hablitet etter avsløringene om ulovlig pengestøtte til Senterpartiet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På regjeringens nettsteder er lovavdelingen i Justisdepartementets vurdering nå lagt ut. Der blir det konkludert med følgende:

- Justisdepartementets Lovavdeling har ikke funnet grunnlag for at statsråd Liv Signe Navarsete var inhabil ved Kommunal- og regionaldepartementets behandling av en søknad om økonomisk tilskudd fra Energiråd Innlandet AS.

Etter at det ble klart at Senterpartiet hadde mottat ulovlig pengestøtte fra blant andre Eidsiva Energi, ba Kommunal- og regionaldepartementet Justisdepartementets lovavdeling om en vurdering av Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Hun og hennes statssekretær Dag Henrik Sandbakkens habilitet er vurdert etter i forbindelse med en søknad fra Energiråd Innland AS.

Heller ikke for statssekretæren er det funnet grunnlag for inhabilitet. Les lovavdelingen svar her.

Bevilget penger
1. september i år ga kommunal- og regionalminister en årlig bevilgning på 1,5 millioner kroner til Energiråd Innlandet, samarbeid mellom Hedmark og Oppland fylkeskommuner og Eidsiva Energi AS.

Pengene ble bevilget etter at nettopp Eidsiva Energi hadde gitt kommunalministerens eget parti. Likevel mener lovavdelingen at Navarsete var habil.

- Rokker ikke tilliten
- Som partileder har statsråd Navarsete i utgangspunktet en sterkere tilknytning til Senterpartiets økonomiske forhold og aktiviteten i partiapparatet enn andre statsråder fra samme parti. Videre hadde hun siden våren 2009 hatt kjennskap til at Eidsiva Energi AS ville yte økonomisk støtte til Senterpartiet. Det var imidlertid ikke Energiråd InnlandetAS som ga økonomisk støtte til Senterpartiet, men en av dets eiere, skriver lovavdelingen.

Eidsiva Energi AS' økonomiske interesse i saken var indirekte og beløpsmessig mindre enn søknadsbeløpet totalt sett, mener lovavdelingen.

- Videre hadde søknaden fra Energiråd Innlandet AS, så vidt vi har forstått, ingen direkte tilknytning til det fornybarprosjektet som støtten fra Eidsiva Energi AS knyttet seg til, skriver den.

- Heller ikke sett i sammenheng med konsernsjef Mørkved Rinnans engasjement i fornybarprosjektet, uavhengig av om statsråden kjente til dette engasjementet, mener vi at forholdet var egnet til å rokke ved den tilliten til statsråd Navarsetes upartiskhet.