Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Liva ble hjerneskadd under fødselen

Den danske legen var ansvarlig da Liva ble født på et sykehus i Danmark i 2008. Tre måneder seinere fikk hun konstatert en alvorlig hjerneskade.

FIKK HJERNESKADE:  Liva (2) fikk påvist hjerneskade da hun var tre måneder gammel.- Vi fikk beskjed om å håpe på det beste, men frykte det verste, sier faren til Liva til Dagbladet. Foto: Privat
FIKK HJERNESKADE: Liva (2) fikk påvist hjerneskade da hun var tre måneder gammel.- Vi fikk beskjed om å håpe på det beste, men frykte det verste, sier faren til Liva til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Moren til Liva ble i juli 2008 innlagt på sykehuset med seks centimeter åpning. Da var klokka 10.30.

Først klokka 18.37 blir Liva født. Til tross for oppfordringer fra både foreldre og jordmor om å utføre keisersnitt, skal legen ha nektet å utføre dette.

Etter at moren tappert har presset i over fire timer, velger legen til slutt å trekke ut barnet med sugekopp.

På forespørsel fra Dagbladet har familien til Liva sagt seg villige til å fortelle sin historie.

- Liva var livløs da hun ble født. Hun fikk oksygen fra en maske, men etter 13 minutter klarer hun å puste selv, sier faren Klaus til Dagbladet.

Sjokkbeskjeden Seks timer gammel begynner Liva å få kramper. To dager etter fødselen klapper lungene sammen. Liva blir fraktet til et annet sykehus for behandling, og krampene avtar etter hvert.

Liva skrives ut etter tre uker, og tilstanden er i ferd med å bedre seg. Men etter noen måneder endrer alt seg. Hun får spasmer og får konstatert epilepsi.

Ved tremånederskontrollen avdekkes det at hodet hennes ikke har vokst siden fødelsen, og det tas en MR-skanning.

Foreldrene får sjokkbeskjeden: Liva har fått en hjerneskade.

- Da Liva var ett døgn gammel, sa legen at alt hadde gått som det skulle under fødselen. Da han ble kontaktet i forbindelse med hjerneskaden, sa han at Liva måtte ha fått skaden før hun ble født, sier Klaus.

Oksygenmangel Men både pasientforsikringen og pasientklagenemnda konkluderte med at det var overveiende sannsynlig at Liva hadde pådratt seg hjerneskade som følge av oksygenmangel under fødselen.

De rettet skarp kritikk mot legens behandling, og mente alt tydet på at en hjerneskade kunne vært unngått om legen hadde grepet inn tidligere.

Liva har i dag diagnosene cerebral parese, epilepsi og dystoni - alt forårsaket av hjerneskaden.

- Hun har 20-30 epileptiske anfall om dagen. Hun vil alltid være svært fysisk og psykisk handikappet, sier Klaus.

Har du hørt om eller opplevd liknende selv? Tips oss på telefon 24 00 00 00, epost 2400@db.no eller sms 2400.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media