Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Live (25) velger barn og familie framfor karriere

Mange unge jenter er lei av egolivet til eldre medsøstre. Dagens 20-åringer drømmer om barn og familieliv framfor karriere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler ikke at jeg gir opp noe. Å være gravid er uten tvil det flotteste jeg har opplevd, sier Live Brekke.

I fjor prydet Sandnes-jenta coveret av det prestisjetunge motebladet Vogue, og jobbtilbudene haglet. I tillegg har Live bare ett år igjen av studiene før hun er ferdigutdannet AD fra Westerdals reklameskole. Likevel har 25-åringen bevisst valgt å bli gravid.

- Studiene kan jeg ta opp igjen etter hvert, og en større modellkarriere frister ikke. Andre ting i livet er viktigere, sier Live.

Hun er ikke den eneste som føler det på denne måten.

R'n'B-kometen Ms Dynamite (22) ble sist torsdag mor til en velskapt liten gutt. Fotballhelten John Arne Riise (22) giftet seg nylig med kjæresten Guri Havnevik (23), og paret er allerede foreldre til lille Ariana (2). Og det supertrendy klesmerket Gucci viser i sin siste kampanje unge, tilfredse modeller sammen med babyer.

Opprør

Hva er det som skjer?

- Etter en lang periode med fokus på selvrealisering, ser vi nå en motreaksjon. Dagens unge er mer opptatt av fellesskapet og vil heller prioritere familieverdier, sier trendanalytiker Ole Petter Nyhaug i Fishnet Nordic.

Nyhaug tror det nye fokuset på barn og familieliv kan sees på som et opprør mot 68-er-generasjonens livsstil :

- Mens foreldrene fylte livene sine med et jag etter materielle goder, er dagens 20-åringer lei av egoisme og stress. De vil heller fylle livet med noe meningsfylt, som å få barn.

Nyhaug påpeker at de som nå er i 20-åra er den første generasjonen hvor flertallet har vokst opp med to arbeidende foreldre. Kombinert med skyhøye skilsmissetall tror trendanalytikeren det kan være en av årsakene til at dagens unge har begynt å fokusere på familieverdier.

Tidlig i trenden

Det er noe Pia Maria Høegh-Omdal (22) kjenner seg igjen i:

- Mine foreldre var aldri gift og flyttet fra hverandre da jeg var tre år. Nå skaper jeg min egen lille familie, sier oslojenta, som giftet seg med kjæresten Ståle i juni.

I november venter paret sitt første barn. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Live og Pia foreløpig tilhører et mindretall. Den gjennomsnittlige norske kvinne blir først mor når hun er 29,9 år.

Dette tallet tror imidlertid trendanalytiker Ole Petter Nyhaug vil synke etter hvert.

- I tidlige stadier av en trend tar det litt tid før endringene viser seg i konkrete tall, sier Nyhaug.

Han trekker også fram tall fra USA som viser at flere unge velger å gifte seg og få barn.

HELLER MOR ENN MODELL: Live Brekke (25) valgte bort studier og en lovende modellkarriere for å få barn. - Å være gravid er uten tvil det flotteste jeg har opplevd, sier Sandnes-jenta som etter planen skal føde om seks uker.