Live (3) ble syk av fuktskader

Våren 2002 kjøpte familien Skattum/Midttun drømmehuset. Så ble Live (3) dårligere, og mamma begynte å hoste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUM: (Dagbladet): Ett år etter huskjøpet skulle Petter Skattum flytte på ei skohylle i kjelleren. Veggen bak hadde svarte prikker.

-  Kjellerveggene i boden og vaskerommet var i ferd med å råtne, og mugglukta slo imot meg da vi åpnet veggene. Det var skremmende, sier Skattum.

Lang kamp

Han jobber til daglig i Multiconsult og er ekspert på eiendom.

-  Jeg er vant til å takle problemene for andre, men det var vanskelig da min egen familie var involvert, sier han til Dagbladet.

Det var starten på ett års kamp mot forsikringsselskapet ACE Insurance, som denne måneden ble kronet med seier i Asker og Bærum tingrett.

-  Jeg har gitt opp å telle antall timer jeg har jobbet med saken, sier Skattum. Etter nærmere undersøkelser viste det seg at dreneringsrørene hadde vært tette lenge før familien kjøpte huset.

-  Kona mi begynte å hoste en del, og datteren min ble merkbart slappere etter at vi flyttet inn. Hun har også astma. Hostingen og slappheten forsvant da skadene var utbedret, sier Skattum.

-  Vi gledet oss til å få en hage hvor barna kunne leke, men nå skal alt graves opp, sier mamma Berit Midttun til Dagbladet.

Større krav

Huset ble bygd i 1981 og kjøpt for 4,5 millioner kroner. Retten slår fast at dreneringsrørene skal ha en varighet på 40- 60 år. Forsikringsselskapet er dømt til å betale familien 276 000 kroner. I tillegg har de mulighet til å trekke av 103 000 kroner på skatten.

-  Dommen slår fast at kjøpere kan stille større krav til eiendommer enn det som har vært vanlig, sier familiens advokat Andre Stanberg i DLA Nordic DA.

Småbarn får astma

Forsikringsselskapet vurderer nå om de skal anke dommen. De vil ikke kommentere enkeltsaker.

-  Boliger med fuktskader tredobler risikoen for luftveislidelser og astma for barn fra null til to år. Ti prosent av disse barna utvikler astma, noe som utgjør rundt 17 000 småbarn, sier Leif Øie, som har tatt doktorgraden ved NTNU på hvordan fuktighet i hus påvirker barn.

- Fuktskader i hus påfører barn og unge like mye luftveislidelser som passiv røyking, sier Øie.

I Norge finnes det to millioner boliger. Øie mener at 25 prosent av alle disse boligene har fuktskader, og Byggforsk er enig i tallene.

-  Mange hus er ikke laget for dagens vannbelastning, sier sivilingeniør Lars-Erik Fiskum.

Koster sju milliarder

Finansnæringens Hovedorganisasjon er bekymret for de store vannskadeutbetalingene.

-  De siste året har forsikringsselskapene betalt ut erstatninger for nesten to milliarder kroner. I tillegg er det vannskader for ca. en milliard hvert år som ikke dekkes, sier informasjonsdirektør Preben Sandborg Røe til Dagbladet.

Forsker Jan Wilhelm Bakke ved Institutt for samfunnsmedisin i Bergen slår nå alarm.

-  Helseskader av dårlig inneklima koster Norge 3,8 milliarder kroner årlig. Norsk forskning på området ligger på nivå med Albania. Samfunnet burde bruke mer ressurser på å forske på dette, sier Bakke.

FAKTA

Se etter dette

Synlig soppvekst

(hyfer, jordslag,

svertesopp)

Mugglukt

(kjellerlukt)

Fuktskjolder

(fuktmerker/

fuktflekker)

Sølvkre (små leddyr med store følehorn)

Saltutslag (på mur, vegg, gulv)

Kondens på vinduer

vinterstid

(utilstrekke-

lig ventilasjon

i forhold

til fukt-

produksjonen)

Stokkmaur (små maur)

Misfarging

FAKTA

Sopp du ikke bør få besøk av

En av de antatt mest helseskadelige muggsoppene er Stachybotrys Chartarum. Denne produserer en soppgift som kalles trichotener. Disse giftene hemmer proteinsyntesen og kan nedsette immunforsvaret. Denne typen muggsopp trives på næringsfattig, fuktig og mørke steder, og kan ofte degradere cellulose. Den forekommer ofte i bygninger med fuktskader på gipsplater. I Norge er gipsplater meget utbredt som byggemateriale både i næringsbygg og private boliger. Våre bygninger er også i meget stor grad utsatt for svingninger i lys, varme og kalde omskiftninger, som i stor grad vil skape leveforhold for nettopp denne farlige sopptypen.

FAKTA

Slik reagerer

du på muggsopp

Forkjølelsesliknende

symptomer som rennende nese, hoste og slim-

dannelser, samt øyeirritasjon

Forverring av astma og eventuelle allergiske

reaksjoner

Hodepine og unormal

trøtthet

VANT: Live (3) kan begynne å leke i kjelleren igjen. Vaskerommet er pusset opp, og helsefarlig muggsopp og fukt er fjernet. Familien Skattum/Midttun kjøpte hus med tette dreneringsrør, noe som førte til fukt- og muggskade. Nå er forsikringsselskapet dømt til å betale utbedringen.