INDIA-MUMBAI/
INDIA-MUMBAI/Vis mer

Liveras snakket med media i går. I dag ble han drept

Britisk millionær beskrev dramatikken fra kjelleren hvor han satt fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går kveld snakket den britiske forretningsmannen Anderas Liveras med britisk media fra kjelleren på Taj Mahal hvor han satt fanget.

Bare noen timer senere ble 72-åringen fanget i kryssild mellom angriperne og sikkerhetsstyrkene og drept, melder Sky News.

Liveras slo seg opp til å bli millionær ved å drive et bakeri i London. For noen år siden solgte han bakeriet og startet et båtbyggeri i Marocco.

Over telefon fra kjelleren der han satt sammen med flere hundre andre, beskrev han den dramatiske gisselsituasjonen i går kveld.

- Bombene er like i nærheten. Hele hotellet rister hver gang en av dem får av. Alle er fullstendig på tå hev, sa foretningsmannen ifølge The Guardian.  

I dag navngir St. George sykehuset i Mumbai han som en av de drepte.
125 drept
125 mennesker er så langt bekrefet omkommet etter at det som trolig er muslimske terrorister angrep minst ti mål i Mumbai i går.

Kampene mellom angriperne og sikkerhetsstryrkene pågår fortsatt, men politiet og hæren er nå iferd med å få kontroll over situasjonen.

Les også: Nå går de fra rom til rom

Minst seks utlendinger er blant de drepte. Ingen nordmenn har mistet livet, men en Molde-turist i 50-årene er skadd i det som er et av de verste terrorangrepene i Indias historie.  

Den kommuneansatte mannen tok i dag selv kontakt med arbeidsgiveren for å melde fra at han ikke kommer på jobb som planlagt over helga.

- Han ringte selv og orienterte om hva som hadde skjedd, for å varsle at han ikke kommer hjem på mandag, sier rådmann Arne Sverre Dahl i Molde kommune til Dagbladet.no.

Ifølge CNN og AP er totalt 300 mennesker skadd.

Tar på seg ansvaret
En lite kjent gruppe som kaller seg Deccan Mujahedin, sier den sto bak angrepet. En talsmann for gruppen, som henter navn fra Deccanplatået sør på den indiske halvøya, sier at den kjemper for å få slutt på det han kaller forfølgelsen av muslimer i India.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tyder terroristenes handlingsmønster på at de var godt trent, og at aksjonene var nøye planlagt. Dette kan bety at de hadde fått opplæring, enten av yrkesmilitære eller av veteraner i en islamistgruppe som den fryktede al-Qaida.

Ifølge øyenvitner snakket angriperne hindi og hadde indisk utseende. Indiske myndigheter antyder imidlertid at terroistene har en utenlandsk tilknytning.

Det indiske sjøforsvaret gjennomsøkte torsdag skip på den indiske vestkysten ettersom angriperne skal ha kommet til Mumbai i båt.

DREPT:  Anderas Liveras ble drept under terrorangrepene i Mumbai. Foto: liverasyachts.com
DREPT: Anderas Liveras ble drept under terrorangrepene i Mumbai. Foto: liverasyachts.com Vis mer