Livestreamet klatretur: - Jeg sklir!

Klatreren nærmet seg toppen av Fuji, da ulykken inntraff.

SEN DTE DIREKTE: En fjellklatrer sendte direkte på YouTube da han klatret fjellet Fuji i Japan og det plutselig gikk galt. Video: YoutTube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ettermiddag fikk politiet i Japan en rekke bekymringsmeldinger fra personer som hadde fulgt en klatrers ferd opp på Japans ikonisk fjell Fuji, skriver CNN.

Mannen livestreamet klatreturen på YouTube, og nærmet seg tilsynelatende toppen av det 3776 meter høye fjellet, da det gikk galt galt.

- Jeg sklir

Fjellsiden er dekket med snø, og klatreren forteller seerne at ruta han går langs er glatt og farlig.

- Er jeg på rett spor? Mye av ruta er dekket av snø, sier han mens han klatrer oppover.

Så blir det med ett mye mer dramatisk.

- Jeg sklir, roper mannen, før det ser ut til at han faller.

Da begynte telefonene hos politiet å kime, og de sendte et helikopter til området det så ut til at mannen hadde filmet i.

Har advart mot klatring

Der bekreftet de at de fant spor som så ut til å ha blitt laget av en person som sklir, skriver NHK.

Et redningslag på ti personer ble tirsdag sendt opp til området. Onsdag ettermiddag fant de et lik på rundt 3000 meters høyde.

Det er så langt ikke bekreftet om det faktisk er livestreameren de har funnet, eller ikke.

Klatresesongen på fjellet ble offisielt avsluttet forrige måned, og Fuji er per definisjon stengt for klatrere. Det er likevel ingen lover som forhindrer folk fra å klatre i fjellet nå.

Politiet har uansett advart folk mot å klatre i området, fordi det er spesielt farlig når fjellet er dekket av snø.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

«Dødskø» på Mount Everest

2019 har vært et år der det har vært et stadig økende fokus på fjellklatringens bakside. Dagbladet har blant annet omtalt det økende folkehavet på Mount Everest, og hvordan det var med på å skape en «dødskø» på vei opp og ned.

Minst elleve klatrere omkom i løpet av årets klatresesong - av ulike grunner.

- Klatrere døde som følge av høydesyke, hjerteinfarkt, utmattelse og andre svakheter, sa Mira Acharya, medlem av et panel av myndighetspersoner, klatreeksperter og byrået som representerer klatremiljøet, som i august fastsatte regelendringer for ferdsel på Mount Everest.

De nye bestemmelse går ut på at klatrere som søker tillatelse til å bestige Everest-toppen framover, må kunne vise til tidligere erfaring med liknende høydeklatring, samt tilstrekkelig trening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer