KANDAPARA: Over 700 jenter arbeider som prostituerte i det 200 år gamle bordellet Kandapara i Bangladesh. Fotograf Sandra Hoyn har fått et innblikk i livene til jentene bak muren. Her er Suma sammen med en kunde. Foto: Sandra Hoyn
KANDAPARA: Over 700 jenter arbeider som prostituerte i det 200 år gamle bordellet Kandapara i Bangladesh. Fotograf Sandra Hoyn har fått et innblikk i livene til jentene bak muren. Her er Suma sammen med en kunde. Foto: Sandra HoynVis mer

Livet bak bordellmurene:
Jentene blir født inn i prostitusjon og betjener 20 kunder daglig

Bordellet har tidligere blitt forsøkt stengt, og det har blitt avslørt omfattende steroidebruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bangladesh er et av få muslimske land der prostitusjon er tillatt, og Kandapara-bordellet i Tangail-regionen er landets eldste. I mer enn 200 år har dette vært et sted for kjøp og salg av seksuelle tjenester.

Den tyske fotografen Sandra Hoyn har besøkt bordellet for å dokumentere forholdene kvinnene bor og arbeider under. Hun forteller til Dagbladet at livet bak murene i Kandapara er helt spesielt.

- Bordellet er et sted med sine egne regler og sin egen maktstruktur. Det er helt annerledes enn samfunnet på utsiden av murene. For jentene som jobber her, er det også et sted med stabilitet. Hadde de jobbet på gata, ville de vært mer utsatt for både vold og misbruk, sier hun.

TVILLINGER: To små barn født bak murene i Kandapara. Foto: Sandra Hoyn
TVILLINGER: To små barn født bak murene i Kandapara. Foto: Sandra Hoyn Vis mer

Gjeldsslaver

Hoyn forteller videre at jentene som jobber på bordellet i all hovedsak er mindreårige. At flere av dem kommer dit allerede i en alder av 12 år, mens andre er født der som døtrene til andre prostituerte. Jentene betjener opp mot 20 kunder i løpet av en dag. Dagslønna ligger mellom 90 og 120 kroner.

- Det mest sårbare stadiet i livene deres, er når de først begynner å arbeide der. De blir da kalt «båndlagte jenter», og har ingen frihet og ingen rettigheter. De er da underlagt en hallik, har gjeld og har verken lov til å forlate området eller beholde pengene de tjener. Etter at gjelda er nedbetalt, blir de uavhengige sexarbeidere, men likevel er det mange som velger å forbli på bordellet. I samfunnet på den andre siden av murene blir de stigmatisert.

Samtidig er det veldig få av jentene som kan lese og skrive, og de har dermed heller ingen oversikt over når de faktisk er gjeldsfrie.

Hun sier også at mange av jentene har faste kunder. Menn som nærmest har rollen som kjærestene deres. En av dem er 17 år gamle Sumaiya som kurtiseres av 23 år gamle Titu.

HELE LIVET: Asma har levd hele livet sitt i Kandapara. Foto: Sandra Hoyn
HELE LIVET: Asma har levd hele livet sitt i Kandapara. Foto: Sandra Hoyn Vis mer

- Han besøker henne i ei uke hver måned. De krangler ofte fordi Titu vil gifte seg med henne, men hun vil ikke. Hun foretrekker å bo i bordellet fordi hun er redd for at han vil stikke av med alle pengene hennes etter giftemålet.

Steroider

Det har også vært en rekke kontroverser knyttet til Kandapara-bordellet de senere årene.

I 2012 skrev nyhetsbyrået Reuters at jentene som jobbet der tar steroider for å virke friskere enn de egentlig er. Dette for å kunne betjene og tiltrekke seg enda flere kunder.

Oradexon blir i all hovedsak brukt i landbruk for å feite opp husdyr. Det øker apetitten, og får jentene til å se eldre ut. Dette er også en fordel for hallikene, da den nedre aldersgrensen for sexarbeidere er 18 år.

Langvarig bruk har en rekke uønskede bivirkninger. Det kan føre til diabetes, høyt blodtrykk, utslett og hodepine. Det er også sterk avhengighetsskapende, og det er ifølge Reuters rapporter om at utbredt bruk kan få dødelig utfall.

MURER: Kandapara-bordellet består av en rekke bygninger som ligger bak en mur. Her har det blitt drevet prostitusjon i over 200 år. Foto: Sandra Hoyn
MURER: Kandapara-bordellet består av en rekke bygninger som ligger bak en mur. Her har det blitt drevet prostitusjon i over 200 år. Foto: Sandra Hoyn Vis mer

Satt på gata

Sommeren 2014 var bordellet igjen i internasjonale mediers søkelys da lokale myndigheter stengte driften.

Mer enn 700 prostituerte ble plutselig satt på gata, og eiendelene deres ble plyndret av de lokale innbyggere.

Etter at en rekke uavhengige interesseorganisasjoner jobbet for de prostituertes sak samme høst, ble bordellet åpnet igjen.