TILTALT: To av søstrene, Krestina og Angelina Khatsjaturjan på vei til retten fredag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
TILTALT: To av søstrene, Krestina og Angelina Khatsjaturjan på vei til retten fredag. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer

Drepte sin egen far:

- Livet deres var et helvete

Tre søstre møtte fredag opp i retten i Moskva, tiltalt for drapet på sin egen far. Selv mener de at det var selvforsvar.

Publisert

Den 27. juli 2018 ble 57 år gamle Mikhail Khatsjaturjan funnet død i en trappeoppgang i en boligblokk i Moskva. Khatsjaturjan hadde da blitt knivstukket over 30 ganger i brystet og halsen.

Fredag startet rettssaken mot hans tre døtre, som er tiltalt for overlagt drap på sin egen far, melder CNN.

Søstrene risikerer 20 års fengsel dersom de blir funnet skyldig.

Kniv, hammer og pepperspray

Ifølge den russiske påtalemyndigheten og jentenes advokater skal søstrene ha påstått at de ble misbrukt fysisk, psykisk og seksuelt gjennom flere år av faren. Også døtrenes mor skal overfor russiske medier ha omtalt eksmannen som voldelig.

TILTALT: Marja er den yngste av søstrene, og var 17 da drapet skjedde. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / NTB Scanpix
TILTALT: Marja er den yngste av søstrene, og var 17 da drapet skjedde. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Den 27. juli 2018 skal døtrene Krestina, Angelina og Marja Khatsjaturjan, som da var henholdsvis 19, 18 og 17 år gamle, imidlertid ha fått nok etter at faren stilte dem opp og sprayet dem i ansiktet med pepperspray. Faren hadde nettopp kom hjem fra et opphold på en psykiatrisk klinikk da han sprayet døtrene som straff for det han mente var en rotete leilighet, skriver CNN.

Da faren hadde lagt seg, skal søstrene ha angrepet han med kniv, hammer og den samme peppersprayen.

Ifølge den rettsmedisinske undersøkelsen skal mannen ha blitt knivstukket 35 ganger og fått flere slag mot hodet, skriver The Times.

Før de selv ringte politiet og ambulanse, skal de tre jentene ha forsøkt å fabrikkere bevis for at faren angrep dem først, ifølge CNN.

- Et helvete

Søstrenes advokater hevder at jentene handlet i selvforsvar da de drepte faren.

- Vi mener at de ikke hadde noe annet valg, sier Aleksey Parshin, en av jentenes forsvarere.

- Hele livet deres var et helvete. De kan ikke sammenliknes med sunne, rolige og balanserte mennesker. Jentene utviklet alvorlige mentale lidelser, inkludert posttraumatisk stresslidelse, sier han.

Helomvending

TILTALT: Angelina Khatsjaturjan (19). Her fra en rettshøring i Moskva i fjor sommer. Foto: Alexander Avilov / AP / NTB scanpix
TILTALT: Angelina Khatsjaturjan (19). Her fra en rettshøring i Moskva i fjor sommer. Foto: Alexander Avilov / AP / NTB scanpix Vis mer

I januar bekreftet de russiske påtalemyndigheten at søstrene hadde blitt mishandlet av faren, og bestemte at de ikke skulle bli tiltalt for overlagt drap.

Saken ble dermed behandlet som selvforsvar.

Men i mai snudde påtalemyndigheten og bekreftet at søstrene likevel skulle tiltales for overlagt drap.

Krestina og Angelina Khatsjaturjan er tiltalt sammen, mens Marja har blitt vurdert som utilregnelig, og har derfor fått en separat drapstiltale, ifølge Aleksey Liptser, en av søstrenes advokater.

Liptser har ifølge CNN publisert flere tekstmeldinger på Facebook som søstrene skal ha mottatt fra Mikhail Khatsjaturjan. I april 2018 skal faren blant annet ha truet med å drepe de tre jentene, og skrevet at de skal «dø som prostituerte».

Lite beskyttet

I 2017 avkriminaliserte Russland enkelte former for vold i hjemmet. Ifølge BBC vil førstegangsforbrytere som utøver vold mot et familiemedlem, bare bli bøtelagt eller varetektsfengslet i to uker, dersom familiemedlemmet ikke havner på sykehus.

Særlig kvinner har dermed lite beskytte mot vold og overgrep etter dagens lovverk.

Søstrenes drapstiltale fra i fjor sommer har fått mye oppmerksomhet, og ifølge The Moscow Times ble tiltalen møtt med store demonstrasjoner i Moskva etter at den ble kjent.

TILTALT: Krestina Khatsjaturjan (20) på vei inn i retten i Moskva fredag. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix
TILTALT: Krestina Khatsjaturjan (20) på vei inn i retten i Moskva fredag. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB scanpix Vis mer

En undersøkelse gjort av den uavhengige organisasjonen Levada Center viste i 2019 at nesten halvparten av alle russiske kvinner mente drapet på Mikhail Khatsjaturjan var legitimt. En tredjedel av alle russiske menn var enig i påstanden.

- Alvorlig

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International fortalte til Dagbladet i fjor at verken den russiske staten eller kirka gjør noe for å endre på gamle holdninger om vold i hjemmet.

- Det er en alvorlig situasjon. Myndighetene tar ikke vold i hjemmet på alvor. På toppen av dette kommer holdninger i politiet hvor de etter anmeldelse sier at kvinnen må slutte å provosere eller at dette må de ordne selv, sa Egernæs den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer