- Livet er en russisk rulett

MOSKVA (Dagbladet): Klokka er 02.00, og Olga og Jurij sitter på kjøkkenet og er redde. Terroren har kommet til Moskva, og Olga og Jurij har nettopp gått vaktrunden rundt blokka si.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

To store boligblokker ble forvandlet til knust betong og støv i forrige måned, sprengt i lufta av enorme mengder sprengstoff. Russisk terror er som Russland selv - storslått. 213 mennesker er offisielt døde og sikkerheten i Moskva og andre russiske byer er enorm.

M- Vi er med i en russisk rulett. Vi vet aldri om vi vil våkne opp neste morgen, sier Olga og Jurij til Dagbladet.

Liv eller død

I Olga og Jurijs blokk i Juznaja Butova - et nybyggerstrøk for 400 000 mennesker helt sør i Moskva - begynte man å organisere sitt eget vakthold umiddelbart etter at bombene smalt for to uker siden.

- Alle skjønner jo at dette er et spørsmål om liv eller død. Vi skjønte med en gang at vi selv måtte ta ansvaret for å overleve, sier Jurij. To ganger i uka går Olga og Jurij vakt. Det er fire totimersskift som passer på fra 23.00 om kvelden til 07.00 morgenen etter.

Alle innganger, bortsett fra hovedinngangen, er omhyggelig plombert. Ethvert tegn til at plomberingen er rørt, fører til alarm.

Over hele Moskva, og i mange andre byer i Russland, har beboerne organisert seg for å ta ansvaret for sin sikkerhet. Etter at russiske styrker begynte sin invasjon av Tsjetsjenia fredag, har Tsjetsjenias president Aslan Maskhadov sagt at krigen vil bli ført over hele Russland. Det er en utilslørt trussel om opptrapping av terroren. Selv om ingen har tatt på seg ansvaret for terroren, mener de aller fleste russere at det er tsjetsjenske terrorister som står bak.

Fellesskap

Det er lenge mellom hver gang folk i Russland tar ansvaret for sin egen sikkerhet. I hele vårt århundre har makten vært noe som har vært fjernt fra folk flest. Bare under 2. verdenskrig har det eksistert en oppofrende samfunnsånd som har samlet folket. Jurij mener det som skjer nå, kan sammenliknes med erfaringene fra da.

- Det som er nytt er at vi samarbeider med politiet. Det har aldri skjedd tidligere. Vi er på lag med makta, sier Jurij.

Politiet i Moskva har gått doble vakter de siste ukene. Om dagen er sikkerhetsoppbudet svært synlig, og mange biler blir sjekket. Om natta, på vei tilbake til sentrum, blir alle biler på den sørgående innkjørsveien til Moskva stanset og sjekket. Sikkerheten oppfattes ikke som undertrykkende av russere flest, og politiet melder at kriminaliteten er halvvert.

Prøvesprengning

Det ville ikke vært Russland hvis ikke terroren også hadde sine absurde innslag. Forrige uke fant beboerne i en blokk i Ryazan, 20 mil øst for Moskva, to digre sekker med dynamitt. Nyheten gikk på topp i alle kanaler, og flere hundre mennesker var evakuert en hel natt.

Men først to dager etter at sekken var funnet avslørte det lokale sikkerhetspolitiet, FSB, at det bare var en test. At det var FSB som hadde plassert dynamitten i blokka.

REDDE: - Verden har kommet nærmere oss. Hittil har vi bare sett terror på TV, sier Olga.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer