Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livet etter fredsprisen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag mottar Den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL) og kampanjens koordinator Jody Williams Nobels fredspris. Dette skjer samtidig med at det de siste dagene er avdekket tegn til splittelse innad i kampanjen. Amerikanske organisasjoner har stilt spørsmål ved Jody Williams' lederstil, arbeidsform og personlighet. Kampanjen ledes nå av en styringskomité på 11 medlemmer, men dens framtidige organisasjonsform er usikker. Hvilken rolle Jody Williams selv skal spille, ser heller ikke ut til fullt ut å være avklart.
  • Den uroen og usikkerheten dette måtte skape, rokker etter vår oppfatning ikke ved den eventyrlige suksessen Jody Williams og minekampanjen til nå har hatt i sitt arbeid for å forby landminer. Jody Williams har klart å forene over 1000 organisasjoner i 60 land i arbeidet mot et felles mål. Da 121 nasjoner undertegnet minekonvensjonen i Ottawa i forrige uke, skyldtes dette en organisatorisk og diplomatisk bragd med dimensjoner som klart berettiger en fredspris.
  • Derfor håper vi at den brede, folkelige bevegelsen som står bak minekampanjen ikke mister sin kraft etter at fredsprisen er delt ut. Minekonvensjonen vil ikke tre i kraft før den er ratifisert av minst 40 stater. Kampanjens mål er at dette skal skje innen utgangen av 1998, noe som er langt raskere enn normalt. Dette vil innebære et krevende lobbyarbeid overfor parlamentene i landene som har undertegnet avtalen. Tre land har allerede ratifisert konvensjonen. Norge bør følge etter umiddelbart, for å bidra til å øke presset mot verdens mineverstinger.
  • Nobelkomiteen har understreket at prosessen mot et totalforbud mot landminer kan danne mønster for andre nedrustningsinitiativer. Også derfor bør kampanjens arbeid fortsette med uforminsket styrke. Både atomvåpen og militære håndvåpen kan bekjempes på tilsvarende måte, og i så måte har Jody Williams vist at tøff og direkte språkbruk kan gi bedre og raskere resultater enn endeløse diplomatkonferanser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!