Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livet etter Kurt Cobain

Nirvanas Krist Novaselic: LOS ANGELES (Dagbladet): Livet til Nirvana-gitaristen Krist Novaselic har vært tøft siden Kurt Cobain tok sitt liv i 1994. Han mistet ikke bare en nær venn. Han ble også arbeidsløs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uten Kurt var det intet Nirvana, sier Krist (32) om gruppen som var hans liv i ni år.

- Dave (Grohl, Nirvanas trommeslager) og jeg følte det som om vi var i et romskip som eksploderte, og så krasjlandet vi og ante ikke hvor vi var. I begynnelsen gikk vi inn i platestudioet i Seattle hver dag og spilte sammen. Vi ventet liksom at Kurt skulle komme inn døra og si: «Lei for det, ble bare litt forsinka.» Men han kom jo aldri, forteller Novaselic om sjokket over å miste vennen.

Slik holdt han og Grohl på i over ett år.

- Vi trengte noe å gjøre. Vi er slike vanedyr, forklarer Krist.

Han ler, men latteren er hul, full av smerte. Krist har ikke kommet over tapet av sin venn. Øynene hans fylles med tårer. Han har ikke snakket om det triste kapittelet i sitt liv tidligere. Det er for voldsomt.

Gjennom hele intervjuet med Dagbladet prøver han å styre samtalen bort fra Cobain og Nirvana, men det er likevel alltid han som vender tilbake til tida med gruppen som sto for 90-årenes rock'n'roll-sound.

- Vi var utbrente

- Egentlig hadde jeg ingen interesse av å spille i band lenger, sier han om året etter Cobains bortgang. Jeg bare spilte med Dave fordi jeg var sjokkskadd og ikke visste hva jeg skulle gjøre.

- Når han nå ser tilbake, var det tegn som tydet på at det skulle ende som det gjorde?

En lang pause. Så svarer Krist: - Vi var temmelig utbrente...

Stemmen hans forvinner. Tårene velter opp i øynene. Han svelger. Blir helt stille. Omsider fortsetter han.

- Vi var utbrente av hele rockelivet.

Han tvinner fingrene. Sier ikke mer. Følelsene er for sterke.

Fikk gleden tilbake

Selv om Dave Grohl startet sitt nye band, The Foo Fighters, et år etter Nirvanas oppløsning, tok det Krist lenger tid å finne en ny retning på livet. Forandringen kom med sangeren Yva Las Vegas, født og oppvokst i Venezuela og bosatt i Seattle, som sang latinske folkesanger. Sammen startet de Sweet 75. Debutalbumet kommer på markedet i august.

Da de to begynte å spille sammen, gikk det opp for Krist at han og Yva inspirerte hverandre. Sangene kom uten at de planla det.

- Sweet 75 førte til at jeg fikk musikkgleden tilbake.

Herb Alpert-solo

Krist beskriver musikken til Sweet 75 som en blanding av «power rock, grunge, latinamerikanske rytmer og country punk». Han innrømmer at Nirvanas innflytelse er åpenbar.

Tidligere i år opptrådteSweet 75 i California for å teste reaksjonene på albumets sanger.

- De som kom var Nirvana-fans, forteller Krist.

- De kom av nysgjerrighet. I begynnelsen sto de der med armene i kors og rynket panne. De var ikke sikre på det de hørte. Så begynte hodene å bevege seg med musikken. Det var herlig.

- Den største reaksjonen vi har fått er at vi ikke lyder slik man forventet. Få ville jo si at 60-årenes trompet-legende Herb Alpert hører hjemme på en rocke-plate.

- Det hele begynte som en vits, ler Krist om Alperts deltakelse.

- Vi trengte en trompetsolo på «La Vida» og jeg sa, «Hvorfor ringer vi ikke Herb Alpert, ha-ha-ha!» Og produsenten syntes det var en topp-idé. Og det var det jo. Alpert er en fantastisk musiker, og platene hans var kule pa 60-tallet. Hans solo er perfekt i sangen vår. Slik er musikk. Mulighetene er uendelige.

Sweet 75 har fått platekontrakt med Geffen Records, Nirvanas plateselskap. De har kontrakt på tre album.

Savner scenen

Krist savner å stå på scenen og ser fram til å turnere med Sweet 75. Men det kommer til a bli annerledes enn å turnere med Nirvana, det er han klar over.

- Jeg kommer ikke til byen og sier: «Jeg var i Nirvana, jeg trenger fransk kokk og massør!» Det er ikke riktig. Du får ikke i pose og sekk. Sweet 75 er et nytt band og vi kan ikke kreve for mye, mener Krist, som ikke kommer til å ta med kona på turné.

- Vi har vært gift i sju år og hun har vært på turné i årevis. Nok er nok. Det er lange kjøreturer mellom konsertene, og å sitte der på hotellrom er gørr kjedelig.

Siden Nirvana har Krist klippet av seg lokkene og slått seg til ro.

- Jeg festet meg gjennom 20-årene, forteller han. Nå holder jeg meg hjemme på garden utenfor Seattle og har et normalt liv. Jeg drar på noen konserter, men jeg prøver å komme meg opp om morgenen, holde meg i form og borte fra byens fristelser.

Livsstilen min er ikke lenger særlig sexy.