Livet etter Nerdrum

Modellen er helt stille. Malerne er helt stille. Ventilasjonsanlegget er nesten helt stille. Dette er lyden av et rom uten Odd Nerdrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye studielinjen ved Statens Kunstakademi var fjorsommerens heteste potet i Kultur-Norge. En for lenge kokt potet, mente mange. For «kulturdebatten» om figurativ malerteknikk endte slik den gjerne gjør i dette landet: for eller imot Odd Nerdrum.

Kunstneren søkte professoratet på dette nyopprettede studium og dermed var vi i gang.

- Trenger vi egentlig flere små Nerdrumer? spurte en rekke kunstnere med Vebjørn Sand i spissen.

Den andre kandidaten, Jan Sæther, fikk heller ikke gå fri for de modige kunstneres skyts: «Å velge Sæther som professor er å velge den trygge middelvei,» skrev Beate Petersen i et annet innlegg. I ukevis holdt de på.

Belastning

Men med ett inntraff den store stillhet. Nerdrum mente det ble for mye stridigheter(!), og trakk søknaden. Jan Sæther fikk stillingen.

Media trakk seg raskt bort fra åstedet og lot potetskrellet ligge tilbake.

Hvordan står det til på akademiet post Nerdrum , et halvt år etter brytekampene?

- Jo takk, bare bra. Det var godt å få arbeidsro, er studentene Christopher Rådlund, Christer Karlstad og Leandro A. Cassiano enige om.

- Vi savner ikke den voldsomme konflikten. Ingen tvil om at den var belastende. Det gikk også med altfor mye tid. En absurd og unødig prosess, mener Christopher Rådlund.

Mer engasjement!

Åtte studenter er nå tilknyttet linjen for figurativ maleteknikk ved akademiet.

- Da debatten omkring studielinjen startet, var nok majoriteten av studentene imot den. Men vårt klare inntrykk er at de er mer åpne for den nå, sier Rådlund.

- Men engasjementet fra andre lærere ved akademiet kunne vært ønskelig. Utenom våre egne lærere og gjestelærere er det få som viser noen særlig interesse. Det er underlig. Og synd. Det er mange som har god lærdom å bidra med, sier Leandro A. Cassiano.

Annen aura

Professoren selv får mye skryt fra sine studenter. Jan Sæther har et interessant analytisk blikk og er en god pedagog, mener de tre studentene.

- Men er du egentlig den trygge middelvei, Jan Sæther?

- Overhodet ikke, sier Jan Sæther.

- Det er sagt at unge mennesker ikke har godt av å være i nærheten av kraftsenteret Nerdrum. Hvordan står det til med din aura?

- Den er en helt annen type. Men sammenlikninger er ikke mitt bord.

Jan Sæther er i det hele tatt lei av sammenlikningen av ham og Nerdrum.

- Det der spørsmålet om hvem som har flest soldater, er i grunnen helt uinteressant. Debatten i fjor var en høyst lokal, norsk debatt som foregikk på et feil og populistisk nivå. Norge henger etter resten av verden på dette området.

Selvstendighet

- Hva slags mål har du som professor?

- Det er å få lagt ned en struktur for den figurative linjen, som er pedagogisk fruktbar. Vi skal utvikle individer med stor selvstendighet og som er vel informert om problemene omkring figurasjon. Vi har allerede fått til et svært bra lærerkollegium med strålende kommunikasjon. Og vi har fått den arbeidsro vi trenger, sier Sæther.

ROMMET: - Det er godt å få arbeidsro, sier studentene ved linjen for figurativ maleteknikk. I alt åtte studenter er knyttet til det omstridte studiet ved Statens Kunstakademi.Foto: ARNE V. HOEM