«Livet hadde nok vært bedre med ei kjerring»

EIKEMO ved Åkrafjorden: Høyt oppe i det veiløse fjellet sitter småbruker Geir Arne Eikemo og savner ei kjerring. Mor Tora hekler på kjøkkenet og er bekymret for framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uten kone på garden blir det fraflytting, det er så gale at, sukker hun og slår fast at austavinden er sterk i dag.

Mor og sønn driver bruket aleine. Det er langt til vei og butikk. Slik er det så mange steder på bygdene - ungkarene tar seg av sine mødre.

Jentene drar til byene, går på trendy kafeer og nipper til ukas franske rødvin, mens de lett foraktelig humrer over særingene som ble igjen i fortida i fjellet.

Geir Arne er glad i naturen og liker å dreie trefat og fine kaffekopper. Sannelig henger det ikke et par jentebilder på veggen i verkstedet.

- Alle vil til byene, men kanskje kommer magrere tider da folk ser verdien av en jordlapp igjen, mener Geir Arne.

Ensomt

Til tider kan det være litt ensomt å bo med mor på fjellet. Etter så mange år er han vant med det, men håper at et koneemne vil dukke opp.

Ungkarer

  • Ved siste årsskifte var det 1 158131 ugifte menn her i landet, mens antallet ugifte kvinner var noe lavere- 999 957.
  • Færreste ungkarer fikker vi i aldersgruppa mellom 45 og 49 år, hvor bare 18 prosent av mennene lever alene.

  • Blant menn mellom 30 og 34 år er prosentandelen 26, og i alderen 35 til 40 år er det 23 prosent ungkarer. Tallet for menn mellom 44 er 19 prosent aleneboende.

- Jeg kan ikke tvinge ei jente til fjells og binde henne fast, hun vil vel komme seg løs en gang, fleiper han og skyver hatten bak i nakken.

Fjellbonden er leder for bonde- og småbrukerlaget i Etne, og har klare meninger om samtida. Tora har oppdratt ni barn. Hun synes Geir Arne er flink med hendene og en oppvakt kar som fører kultur- og familiearven videre.

På Eikemo har det bodd folk siden før svartedauden. Nå griner mange tomme hus mot oss. Uten vei er alt så vanskelig. Tora og Geir Arne synes at politikerne motarbeider dem.

Skrev til kongen

- Da den andre båten min havarerte, kom ordføreren på befaring. Han klødde seg litt i ræva og ga noen løfter, men ingen ting har skjedd. De holder oss for narr, de vil helst ha oss bort. Etne burde være stolt over at det ennå er liv på en slik plass, mener Geir Arne Eikemo.

Tora Eikemo skrev til kongen for å få vei, men svaret fra en adjutant var ikke løfterikt.

- Folk skal ha så kolossalt mye i dag, de er ikke fornøyd med noe. De drar til Syden og tror de er bedre enn oss, puh. Blir man lykkeligere over å ha noen millioner i banken? De skulle ha sultet litt, de som styrer og steller, da hadde de ikke funnet på så mye galskap med datamaskiner og alt annet som bare gjør folk apatiske. Det er så gale at, fastslår Tora og bommer litt med heklenåla i all iveren.

I dag er hun oppbrakt over en ny regel som pålegger dem å klippe geitene.

- Det er så gale at, det er som å ta klærne av mann og kvinne og la dem løpe nakne i byen. Geitene har ikke mer hår enn de må ha, skjønner ikke byfolk det? Men hvis vi ikke klipper dyrene, får vi mindre for melka. Nei og nei, fnyser Tora.

Kulehull

Ute på en haug har de sjøl bygd en TV-omformer, NRK ville ikke. Men så snart bildet kom på skjermen, var NRK der og krevde lisenspenger.

Opp til seters og ned til fjorden er det anlagt en smal grusvei. Geir Arne humper av gårde i et sammenrasket kjøretøy med kulehull i frontruta.

- Rifla gikk av ved et uhell og blåste ut et par dører også, flirer Geir Arne.

Heldigvis fikk han tak i ei dør fra en kondemnert veivesenbil, i tillegg har han snekret ei dør. Her har Biltilsynet ingen myndighet.

Geir Arne overtok bruket da han var 19. Nå er han 37, og vil gjerne bo videre på Eikemo. - Jeg liker friheten. Men for noen dager siden gikk jeg på fjellet, jeg passerte åtte nedlagte småbruk. Det var trist, tida passer vel ikke for oss, myndighetene vet ikke hva de skal finne på for å ødelegge for oss. Jeg vil ikke gi opp, stort sett er det jo et godt liv, sier Geir Arne.

<B>KULEHULL:</B>Geir Arne humper av gårde på den smale grusveien i et sammenrasket kjøretøy med kulehull i frontruta. Geværet gikk av ved et uhell.