Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Livet hans sto ikke til å redde

Nordmann og to amerikanere på hvithaisafari omkom da båten kantret utenfor Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tre personer er funnet døde etter at en båt med turister på haisafari kantret da den ble truffet av en kraftig brottsjø 0,5 nautiske mil utenfor Kleinbaai i Sør-Afrika i 10-tida i dag.

En av de omkomne er norsk statsborger. Ifølge sørafrikanske myndigheter er avdøde en mann.

- Vi kan bekrefte at vi har fått en slik melding, og vi jobber nå med å varsle alle pårørende. Jeg har fått opplyst at en båt skal ha blitt rammet plutselig av en stor bølge, en såkalt «freak wave», opplyste ambassaderåd Helge Stange ved den norske ambassaden i Pretoria til Dagbladet.no i ettermiddag.

Ulykken skjedde da båten «Shark Team», en 36 fot lang og fire tonn tung katamaran,  nettopp hadde ankret opp. Ti av personene ombord skal ha vært turister, mens ni tilhørte besetningen.

- Alle havnet i vannet

Nordmannen skal ha blitt dratt under den kantrede båten etter at han havnet i vannet, og døde trolig av drukning.

- Alle 19 ombord skal ha blitt kastet i vannet da bølgen ifølge øyenvitner helt uventet traff fartøyet. Mannen som antas å være fra Norge ble senere brakt i land, der ambulansepersonell foretok alle mulige gjenopplivningsforsøk. Men livet sto ikke til å redde, sier talsmann Craig Lambinon ved den nasjonale redningstjenesten i Sør-Afrika (NSRI) til Dagbladet.no.

Han opplyser at de to omkomne amerikanerne ble erklært døde på stedet.

ULYKKESBÅTEN: Det var denne haisafari-båten, «Shark Team», som i formiddag kantret utenfor Sør-Afrika. Arkivfoto: Kim Boué
ULYKKESBÅTEN: Det var denne haisafari-båten, «Shark Team», som i formiddag kantret utenfor Sør-Afrika. Arkivfoto: Kim Boué Vis mer

- Da vi fikk melding om ulykken klokka 10.15 satte vi inn to helikoptre og et redningsfartøy i tillegg til en rekke ambulanser og redningsmannskaper på land, forteller Lambinon.

Ifølge ham klarte flere private fartøyer som var i området å hente opp 17 av de 19 fra «Shark Team» kort tid etter kantringen. Etter det Dagbladet.no forstår var nordmannen blant disse.

Haikikking hadde ikke startet

Selskapet som opererer «Shark Team» tilbyr folk å se å se hai på nært hold under vann, og senker et haisikkert bur med turister i dykkerutstyr ned i vannet.

Besetningen skal  ha vært i ferd med å senke det første haiburet ned i sjøen da monsterbølgen kom.

Den norske ambassaden opplyser at det er uklart om det var andre nordmenn om bord, men ingen av turistene som ble hentet opp av vannet i live skal være livstruende skadd.

- Av de fem som ble skadd er to kvinner innlagt på sykehus, en av dem med brudd i en arm, den andre med brudd i en fot, sier Lambinon ved NSRI til Dagbladet.no.

Operatøren White Shark Projects opplyser til Dagbladet.no at et kriseteam  i ettermiddag tar hånd om de ansatte, og at det derfor ikke er noen som er tilgjengelige for kommentarer på det nåværende tidspunkt.

Sørafrikansk politi og sjøfartsmyndigheter skal ifølge NSRI etterforske ulykken.

Kleinbaai ligger rundt 18 mil fra Cape Town og ikke langt fra den lille kystbyen Gansbaai, kjent som «verdens hvithaihovedstad». Ferieområdet er utgangspunkt for en rekke ulike hval- og haisafarier.

Dødsulykken i dag er ifølge nyhetsbyrået AP den første alvorlige hendelsen i forbindelse med denne typen haisafari i området siden aktiviteten ble startet opp i 1991.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media