Livet med milliongjeld

DUBAI (Dagbladet): I Dubai er det over 40 varmegarder, og den gjeldstyngede investoren har på seg mørk, skreddersydd dress. Førstkommende onsdag er det skiftesamling i Thomas Øyes konkursbo. Likevel svetter han ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er blitt vant til det her, jeg, sier Thomas Øye, som skylder over 100 millioner kroner.

Den gjeldstyngede forretningsmannen går hvileløst rundt i resepsjonen på det fasjonable businesshotellet Emirates Towers i Dubai. Han snakker raskt i telefonen. Korrekt antrukket i mørk dress, en lys Gucci-skjorte og sølvfarget slips. Han skiller seg ikke nevneverdig ut fra de andre forretningsmennene som haster rundt i resepsjonen. Førstkommende onsdag er det første skiftesamling i konkursboet, men det er uklart om finansakrobaten selv vil møte. Norske myndigheter kan ta passet hans, og da er finanslivet i det varme Dubai over.

- Tar de passet mitt er det over, og det er ingen tjent med. Her nede kan jeg skaffe verdier slik at de jeg skylder penger får noe tilbake, argumenterer Øye.

I to år har han sagt at kreditorene snart skal få penger.

Benekter flukt

Øye hevder at han har bodd i finansparadiset siden mars i år, men det har ikke Oslo skifterett funnet bevist. På bakgrunn av et krav fra finansmannen Svein Bakke valgte Oslo skifterett å sette Øye under konkursbehandling. Nå forbereder han seg på det verste.

- Jeg har ikke rømt, men jeg ønsker ikke at enkelte kreditorer skal bruke konkursinstitusjonen som et utpressingsmiddel. Det virker som om enkelte kreditorer tror at de kan bli forfordelt på denne måten. Det synes jeg er helt uakseptabelt. Hadde jeg vunnet fram, måtte de gått hit for å slå meg konkurs. Det kunne de bare ha glemt. Jeg er tross alt sponset av staten her nede, sier Øye.

- Forstår du at enkelte kreditorer begynner å bli utålmodige?

- Ja, det gjør jeg. Samtidig vet kreditorene at jeg jobber dag og natt for å skaffe til veie verdier. Det har vært et utrolig vanskelig marked å jobbe i. Hjemme i Norge ble det i tillegg helt umulig med den medieoppmerksomheten jeg fikk. Her føler jeg at jeg har store ting på gang.

Øye føler både et press og en forpliktelse overfor de han skylder penger.

Beskjeden bopel

- Samtidig er det litt søkt å legge alt ansvar på meg. De har selv vært med på ulike prosjekter, og det er ikke slik at jeg har lurt eller utnyttet noen. Dersom noen skulle ta meg med buksene nede, må det i så fall være fordi at jeg har vært for god selger.

Han viser oss til en beskjedent innredet leilighet i utkanten av byen. I luftlinje er det bare noen kilometer fra sjustjernes luksus på hotellet Burj Al Arab. Norske medier har fortalt om hvordan Øye og hans forretningsforbindelser svidde av flere hundre tusen kroner i løpet av noen glade dager på hotellet. Nå viser han oss en beskjeden leilighet i den arabiske delen av byen. Hvite vegger med blomsterbilder i clipsrammer. Det finnes ikke en bar i området.

- Det hender seg at jeg er helt blakk. At jeg ikke har noen penger i det hele tatt. Klart det er frustrerende, men heldigvis har jeg folk rundt meg som fortsatt har tro på det jeg gjør.

Fortsatt kan han spise dyre middager på luksushotellene, fly på første klasse og bo på fine hoteller, men da er det andre som betaler regninga.

- Det oppholdet på Burj Al Arab har det blitt skrevet mye om. For meg var det faktisk veldig viktig. Mange av de kontaktene som jeg nå jobber med i Dubai traff jeg den gangen. De kan bli mye verdt.

Han skynder seg å understreke at det ikke er slik han lever til daglig.

- Jeg har ikke penger til å gjøre som jeg vil. Når vi jobber sammen med folk som tror på meg, er det naturlig at vi reiser og bor sammen. Får du en flybillett på første klasse stukket i hånda, så tar man imot den. Man sier ikke nei takk og setter seg på turistklasse.

Tror på framtida

For øyeblikket jobber Øye som konsulent for tre selskaper, men vil bare nevne navnet på det norske datafirmaet Screen Media. Et selskap som ikke er registrert på listen over noterte selskaper og som den norske finanspressen beskriver som en boble. Øye introduserer oss imidlertid for flere som er interessert i selskapet.

I forrige uke var representanter fra Screen Media i Dubai. På nyåret håper det økonomisk pressede selskapet å ha sitt produkt på markedet. Inntil videre har flere av de sentrale aktørene i selskapet bidratt med midler for å redde konsulenten Øye ut av kortsiktige likviditetskriser. Det foreligger også en plan for hvordan skiftesamlingen, og det videre arbeid skal håndteres.

- Vi har flere alternative løsninger, men dette vil jeg skal komme som en overraskelse. Kreditorene bør få vite detaljene før dette når media.

Ikke husbanklån

Medieoppmerksomheten beskriver han som en stor belastning. Både for han personlig, familien og folk rundt han som tror på det han gjør.

- Jeg har sluttet å lese avisene. Jeg klarte ikke jobbe når jeg leste alt det negative og uriktige som sto der. Jeg bryr meg fortsatt om det, men kan rett og slett ikke fokusere for mye på det.

- Hva tror du vanlige folk oppfatter situasjonen din?

- Presentert som tørre fakta virker det nok riktig ille, men dette er ikke snakk om noe vanlig husbanklån. Gjelden kommer fra forretninger som har gått galt, i et marked som har vært ekstremt vanskelig. Da jeg tjente penger som mekler i et marked på vei opp, ble jeg omtalt i positive ordelag. Nå er jeg plutselig en «tulling». Det opplever jeg som urettferdig.

HÅPER: Siden mars i år har den gjeldstyngede finansmannen Thomas Øye jobbet med base i Dubai. Førstkommende onsdag er første skiftesamling i konkursboet hans. Øye vil ikke opplyse hvorvidt han kommer til å stille i Oslo. Inntil videre jobber han på spreng for å komme fram til en finansieringsplan.