- Livet mitt er ødelagt

Darioush Salemi (48) er sjokkert over norsk rettsvesen, etter at han ble slått ned i fjor høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


En norsk 17-åring fra Romerike, som sto tiltalt for rasistisk motivert vold mot Salemi, ble frikjent.

— Dommen er en vits. Jeg følte meg som tiltalt, ikke fornærmede under rettssaken. Det var forferdelig, sier Salemi til Dagbladet.

For første gang snakker han ut etter dommen i den såkalte «Heil Hitler-saken» falt før ferien.

13. september i fjor ble iraneren slått ned av den da 16 år gamle gutten utenfor Shell bensinstasjon på Mortensrud i Oslo. Unggutten skal ha ropt «Heil Hitler», «jævla pakkis» og «jeg hater folk med mørk hudfarge» mot Salemi og sønnen før han gikk til angrep.

Salemi mistet bevisstheten, fikk et kutt på nesa og i panna måtte sy sju sting og ødela fem tenner i møte med knyttneven og asfalten.

— Da jeg dyttet ham mot bilen og ba ham be om unnskyldning, kom de to andre guttene ut av bensinstasjonen og begynte å bråke med sønnen min. Jeg prøvde å gå imellom, men da smalt det, forteller han.

Daglige smerter
23. juni ble 17-åringen ble dømt til 30 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år.

— Denne gutten trenger hjelp — han er en tikkende bombe, sier Salemi og slår oppgitt ut med armene.

Ti måneder etter hendelsen sliter han med ettervirkningene av voldsepisoden.

—Jeg vet ikke om jeg noen gang blir kvitt nakke- og hodeplagene. Jeg orker ikke lenger å jobbe og sliter med nattesøvnen og er ofte svimmel. I vinter sluttet jeg å jobbe, jeg orket ikke mer. Livet mitt blir aldri det samme igjen.

—Jeg fikk ikke en krone i erstatning. Det er utrolig urettferdig. Nå skal jeg få oversatt dommen til flere språk og legge det ut på nett slik at andre også kan se hvor feil dette er.

Krever erstatning
Advokat John Arild Aasen, som forsvarer broren (30), sier til Dagbladet at påtalemyndigheten har henlagt saken mot hans klient.

—30-åringen ble også arrestert, etter episoden på bensinstasjonen. Politiet gikk ut i media og overdrev kraftig i beskrivelsen av hva som hadde skjedd og hva som eventuelt var motivet, men det viste seg altså å være storm i et vannglass. På grunn av politiets behandling av saken vil vi gå til erstatningssak.

30-åringen ble også holdt i varetekt en periode, og det tok uforholdsmessig lang tid før saken ble henlagt. Hele affæren har vært en stor påkjenning for min klient, sier Aasen.

Ifølge politiet på Manglerud er 17-åringens sak nå sendt til statsadvokaten, som vurderer en eventuell anke av tingrettens dom til Borgarting lagmannsrett.