- Livet mitt er ødelagt

Stig Olsen (27) prøvde å stoppe et slagsmål i Karl Johans gate. Han ble knivstukket seks ganger i ryggen og en gang i brystet, før gjerningsmennene fortsatte volden med å sparke løs på ham. Fire måneder seinere sliter han med angst, konstant hodepine, hukommelsessvikt, sterke svettetokter og økonomiske problemer.Han raser mot den manglende oppfølgningen fra det offentlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«To menn ble stukket med kniv på Karl Johans gate i Oslo natt til søndag. Tre andre menn er pågrepet av politiet. Ved sykehuset får NTB opplyst at 27-åringen har lette skader i bryst og buk», sto det i NTB-meldingen som ble sendt ut mandag 10. mars.

De «lette skadene» Ullevål universitetssykehus viste til, var sju knivstikk, som blant annet førte til to punkterte lunger. Stig var bare noen millimeter fra døden.

Natta som forandret livet hans, var Olsen på utestedet Vip's i Stortingsgata. Han ble oppringt av en bekjent som ville møte ham. Stig Olsen satte kurs for Karl Johans gate ved fire-tida, og tok følge med en annen mann nedover forbi Scotsman og i retning Oslo S. Utenfor utestedet Woodstock ble den andre mannen angrepet av tre-fire personer.

- Jeg prøvde å stoppe slagsmålet, men de knivstakk meg sju ganger. Etterpå brukte de meg som fotball, sier Olsen til Dagbladet.no.

Fear Factor

Han ramlet om og fikk ikke puste. Ambulansen var på stedet etter kort tid, og brakte ham rett til Ullevål universitetssykehus. De første dagene var han mest irritert over at han ikke rakk premierefesten til TV3s våghalsserie Fear Factor. Olsen hadde deltatt i programmet, som ble spilt inn i Sør-Afrika og hadde blant annet blitt frivillig angrepet av illsinte hunder. Fjerde dagen på sykehuset begynte imidlertid alvoret å gå opp for ham.

- Da var jeg bare lettet over at jeg faktisk var i live.

27-åringen ble liggende på sykehuset i ti dager. Da han ble utskrevet, kom alle problemene. Den første natta tilbrakte han hos søskenbarnet sitt, men så dro han hjem til huset på Snarøya. Han var alene, og angsten begynte å bite tak.

- Alle kameratene mine var på påskeferie, men jeg kunne ikke ta fly fordi lungene kunne kollapse. Jeg hadde mareritt og så slanger på veggene. Jeg fryktet at gjerningsmennene skulle komme tilbake, og lå i senga med en sabel i handa og ventet.

Gjerningsmennene kom ikke tilbake. Men det var ikke rettssystemets bragd. De ble sluppet ut kort tid etter at Olsen ble utskrevet fra sykehuset.

Kuttet nerver

Han prøvde å komme seg tilbake på jobb i Telenor Eiendom, men fikk en kjempesmell. Hukommelsen hans var ødelagt, og på grunn av angsten var han svært anspent i skuldrene. Det førte til konstant hodepine i flere måneder. Han ringte nødnummeret tre ganger, fordi smertene var så ille at han trodde han skulle dø.

- Jeg fikk beskjed om å ringe legevakta, som ba meg kontakte fastlegen min neste dag. Men jeg trengte hjelp der og da. Jeg har heller ikke fått noe tilbud om krisehjelp, og kontaktet selv psykolog. Der var det ventetid på tre måneder, sier Olsen.

Angsten var bare en av konsekvensene av knivstikkingen.

- En av nervene i ryggen er kuttet, slik at kroppen er todelt. Hvis jeg skal bære en handlepose eller gå til jobb, blir jeg helt rød på høyre side, og svetter kraftig. På det verste må jeg dusje flere ganger om dagen. Det er en enorm psykisk belastning.

Etter at han ble utskrevet, hadde han et stort behov for å snakke med kjæresten sin, som bor i Kristiansand. Dermed hoppet telefonregningen i været. I tillegg kom de flere tusen kronene han bruker i måneden på tabletter, transportutgifter, akupunktur og massasje.

- Jeg har lånt 8000 kroner av moren min og 2500 av kjæresten. Jeg har også brukt kreditten jeg hadde på bankkontoen.

Barndomsvenninne

For en måned siden orket han ikke mer, og stappet i seg en mengde sovetabletter. Trolig ikke nok til å ta livet hans, men om han levde eller døde spilte ingen rolle for ham. Da kjæresten hans skjønte hva som hadde skjedd, ringte hun nødnummeret. Stig ble innlagt på Bærum sykehus. Der fikk han endelig hjelp.

- Jeg traff en barndomsvenninne som jeg hadde svømt med da vi var små. Hun er sykepleier, og var villig til å hjelpe meg. Jeg fikk tabletter som fikk nervene til å slappe av, og som fjernet de verste smertene. Nå kjenner jeg ikke den pulserende hodepinen konstant.

- Hun ordnet også en bistandsadvokat. Det hadde ingen nevnt tidligere. Hadde jeg ikke havnet på Bærum sykehus, ville jeg ligget hjemme helt hjelpeløs.

Drastisk

Han er usikker på om han kommer til å bry seg neste gang han ser noen som er i trøbbel.

- Det er menneskelig å bry seg, og hindre noen fra å bli skadet. Men jeg burde kanskje visst bedre enn å prøve å gjøre noe.

Det vil ta lang tid før det blir klart om Stig kommer til å bli frisk igjen.

- Jeg kan ikke gjøre noe, livskvaliteten min er på bunn. Livet mitt er bortimot ødelagt. Det kan hende jeg aldri blir bra. Hva er det egentlig politikerne gjør? Det må jo være noen i det offentlige som kan gripe tak i deg, og hjelpe deg?

- Det er synd at man må gå så drastisk til livs, og nesten ta sitt egen liv, for å få hjelp.

<P>VOLDSOFFER: Fear Factor-deltakeren Stig Olsen ble knivstukket seks ganger i ryggen og en gang i brystet her ved utestedet Woodstock i Karl Johans gate. Han er forferdet over den dårlige oppfølgingen fra det offentlige.