Livet på grendehuset

FROGNER (Dagbladet): I fem uker til skal advokater, journalister og drapstiltalte leve sammen på Frogner grendehus. Men allerede nå, etter fire uker, handler det om mye mer enn trippeldrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første dagen var det kaos. En sverm av fotografer som skulle sikre seg bilder. En skog av mikrofoner under advokatenes ansikter i hver eneste pause. Tiltalte som gjemte seg på sine pauserom så fort de fikk anledning. Og journalister som kjempet om plassen. Unge autografjegere som ville sikre seg autografen til kjendisadvokater, tv-fjes og drapstiltalte. Men litt etter litt har det kommet en slags hverdag til Frogner grendehus, hvor norgeshistoriens mest omtalte drapssak går for Nes herredsrett.

Med og uten vårsol

Lars Grønnerød starter gjerne dagen med en tur i pressesenteret for å sikre seg dagens aviser, og hilser til journalistansiktene han er blitt kjent med. De røykesugne tar et siste drag før retten blir satt.

Idet sorenskriver Trond Våpenstad setter retten, starter frokosten inne i pressesenteret. Med rundstykker og nytraktet kaffe følger de fleste journalistene saken via tv-skjermen som overfører direkte. Og sender misunnelige blikk til Aftenpostens medarbeidere som har skaffet seg hodetelefoner som fanger inn lyden også utenfor grendehuset - og som dermed kan følge saken uten å gå glipp av den nydelige vårsola.

I pausene er det gårdsplassen bak grendehuset som gjelder. Kristin Kirkemo Haukeland tenner en røyk, og holder seg sammen med ektemannen Per Haukeland. Lars Grønnerød tenner røyken først, og sjekker mobilen etterpå. Og flirer mye og gjerne sammen med journalister og sine to røykende forsvarere, Morten Kjensli og Steinar Wiik Sørvik. Dommerne holder seg for seg selv.

Per og Veronica Orderud er sjelden ute.

Kantinemat

Frogner idrettslag har skjønt at grendehuset for de aller fleste heretter vil bli forbundet med alt annet enn håndballturneringer. Grendehuskrusene de selger i kantina vil nå minne de fleste om trippeldrapet.

Fra kantina forsvinner lapskaus og karbonadesmørbrød ut i vårsola. Og stadig flere rundstykker med magert pålegg, sies det. For også på grendehuset er stadig flere opptatt av å nå idealvekta før sommeren.

Biler og båter

Det er langt mellom skjørtene på Frogner grendehus. Gutta er i flertall - både blant rettens aktører og inne i pressesenteret. Når de snakker om løst og fast, handler det gjerne om magen de ikke behøvde å holde inn i fjor, båter, hestekrefter og biler.

Tor Kjærvik i BMW cabriolet og Steinar Wiik Sørvik i åpen Porsche får misunnelige blikk. Cato Schiøtz har fremdeles skiboksen på taket, og Frode Sulland satser på familiebilen Caravelle.

Mens den eneste kvinnelige forsvarsadvokaten i saken, Heidi Ysen, hevder hun kjører radiobil. Navnet har den fått fordi bilen stadig får små bulker og riper når hun skumper borti ting.

I rettspausene bruker sorenskriver Trond Våpenstad å strekke sine lange bein aleine ute i sola - langt unna journalister, forsvarere og aktorer. Og når dagen er over (det skal helst skje nøyaktig klokka 15.30) gyver han løs på hjemveien til fots - lenge før sakens øvrige aktører får pakket seg ut av salen.

Gamle kjente treffes også. Sist fredag vandret Sverre Martin Kirkemo - far til den tiltalte Kristin og adoptivfar til den tiltalte Veronica - hvileløst rundt i korridorer, kantine og lufteplass mens han ventet på å få vitne. Der påtraff han plutselig Leif A. Lier. Den tidligere UP-sjefen er TV2s ekspertkommentator i rettssaken.

- Dette var morsomt. Leif satt som nestleder i Norsk Schäferhundklubb, avdeling Oslo, fram til 1971. Da overtok jeg etter ham, smiler Sverre Martin. De to blir stående lenge og utveksle hundeminner.

RADIOBIL: Advokat Heidi Ysen er ikke fullt så opptatt av biler som enkelte av sine mannlige kolleger. Hun kjører «radiobil». - Den blir kalt det fordi jeg stadig skumper borti ting, flirer Ysen.
RØYK OG LAPSKAUS: Lars Grønnerøds forsvarere Steinar Wiik Sørvik og Morten Kjensli med en typisk rettslunsj - lapskaus, Dagbladet og røyk.
TRØBBEL MED PRESSEN: Sorenskriver Trond Våpenstad strever med å lese Aftenpostene morgenutgave.
GUTTA PÅ TUR: Lars Grønnerød fikk seg en kjøretur i den åpne Porschen til forsvarer Steinar Wiik Sørvik.
SOLER SEG: Aktor Olav Helge Thue hygger seg i vårsola sammen med en av rettsbetjentene.
VENTER SNØ? Cato Schiøtz er pertentlig, mens bilen er noe shabby. Og den har fortsatt skiboks på taket.